Inpolitics informeaza: Bomba: recensamantul poate elimina un mare partid din Parlament
Recensamantul demarat zilele trecute ar putea aduce surprize majore romanilor, data fiind completa schimbare a modalitatii de inventariere a populatiei, in raport cu cercetarile anterioare. Una dintre surprize, neplacute, o vor avea, mai mult ca sigur, parlamentarii, dintr-un motiv foarte simplu.
Noul recensamant va prezenta o Romanie cu o populatie sensibil redusa fata de ultima inventariere, care ne-a "scos" la 21,6 milioane de locuitori, marea intrebare fiind, in acest moment, cat de consistenta va fi scaderea. Pe de-o parte, cei cca. 2,5-4 milioane de romani care lucreaza, cersesc ori fura in strainatate de mai multi ani nu vor mai fi luati in calcul, pe de alta e vorba de un important spor negativ al populatiei, in ultimul deceniu si, nu in ultimul rind, metodologia folosita ar putea, spre exemplu, sa "scape" un foarte mare numar de studenti, care ar urma sa fie inregistrati nu la domiciliu, ci acolo unde ii gasesc - daca ii gasesc! - recenzorii. (Pe de alta parte, e foarte plauzibil ca majoritatea romanilor plecati afara nu se vor mai regasi in nicio statistica, pentru ca, muncind la negru, vor fi greu de convins sa dea declaratii recenzorilor). In fine, se stie ca in ultimii 10-15 ani, a crescut enorm numarul copiilor pentru care parintii din paturile sarace nu s-au mai deranjat sa obtina actele de identitate, nefiind nici macar declarati la nastere.
Sociologi de prestigiu precum Mircea Kivu avertizeaza, deja, ca Romania are mari sanse sa cada sub pragul psihologic de 20 de milioane de locuitori, in premiera.
Un numar care ar afecta zdravan, intre altele, Parlamentul Romaniei, pentru ca legea alegerilor parlamentare stabileste o paritate de 1 la 70.000 de locuitori pentru deputati si 1 la 160.000 pentru senatori.
Daca, la cca.21,6 milioane de locuitori avem, din 2008, 137 senatori si 334 deputati, la 19 milioane de locuitori am avea cca.118 senatori si 271 de deputati. La 18 milioane, ar fi vorba de 112 senatori si 257 deputati. (Iar daca, asa cum declara sociologul Vasile Dancu pentru Inpolitics, va veni surpriza, in sensul scaderii chiar sub pragul de 18 milioane, numarul parlamentarilor va fi inca si mai redus.)
In prima varianta, am avea o scadere cu 64 de fotolii (fara locurile minoritatilor), iar in a doua, de 84 de fotolii. Acest lucru echivaleaza cu eliminarea din parlament a unui partid maricel, aproximativ de talia PNL, ori a unor grupuri parlamentare precum cele ale UDMR si UNPR la un loc.
Salvarea ar fi modificarea prin lege a normei de reprezentare parlamentare, dar e greu de crezut ca vreun partid sau guvern ar putea gasi explicatii coerente pentru o asemenea decizie. Astfel ca, si fara introducerea parlamentului unicameral, parlamentarii romani se vor vedea sensibil imputinati de rezultatele recensamintului. Neglijarea unei asemenea perspective poate crea probleme interne, pentru ca partidele s-ar putea trezi, nu mult inainte de alegeri, ca trebuie sa redistribuie candidaturile, sau sa reimparta locurile in interiorul aliantelor. Totul depinde de momentul exact in care guvernul Boc va decide sa prezinte public noua cifra a populatiei.
Nu in ultimul rind, sa spunem ca datele recensamantului vor deveni publice abia peste 27 de luni, cind se va incheia cercetarea la nivelul intregii UE, dar, dupa cum au anuntat deja sefii Institutului National de Statistica, o parte a datelor obtinute, ceea ce include cuantumul populatiei, vor putea fi folosite inca de anul viitor.