Primaria craioveana nu are nici cea mai vaga idee cum sa acceseze banii pe care ii va aloca guvernul pentru rentabilizarea furnizarii agentului termic si reabilitarea termica a locuintelor. Desi proiectele trebuie depuse pana la sfarsitul lui 2006, initierea acestora se lasa asteptata.
Primaria Craiova ar putea sa nu beneficieze de nici un ban alocat de guvern, pentru rentabilizarea furnizarii agentului termic si reabilitarea termica a locuintelor. Peste 40 de milioane de euro ar fi astfel redirectionate catre alte localitati, daca municipalitatea nu intocmeste un proiect pana la sfarsitul acestui an. Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor Publice a decis sa contracteze banii necesari pentru finantarea programului. Desi fondurile pot fi utilizate de la inceputul anului viitor, administratia locala craioveana nu are nici o idee ce ar trebui sa faca pentru a accesa fondurile. "Nu am fost informat in acest sens. Stiu insa ca ar fi aparut un act normativ in luna aprilie despre aceste proiecte. Ţinand cont ca este un program important, ar fi trebuit sa fim anuntati de cei care il vor pune in practica, respectiv Ministerul Administratiei si Internelor", a declarat viceprimarul Sorin Iordache.
Edilul nu vede insa cu ochi buni punerea in practica a ideii guvernului, care va suporta jumatatea sumei, restul urmand sa fie acoperiti de administratia locala. Primaria va trebui sa returneze Ministerului Finantelor Publice peste 20 de miliarde de lei in 15 ani. Ratele va trebui suportate din bugetul local.
"Noi am inceput inca de anul trecut sa rentabilizam furnizarea agentului termic. Atunci am primit 70 de miliarde de lei, cu care am modernizat 60 de puncte termice si inca zece centrale termice. In 2006, am mai avea nevoie de vreo 50 de miliarde lei pentru a face lucrari la inca 15 CT prin care sa le crestem randamentul. La acestea vor fi inlocuite schimbatoarele de caldura si cazanele in care se fierbe apa", a mai spus Iordache. Acesta a precizat ca pretul gigacaloriei va creste abia dupa 2007, cand urmeaza sa fie scoasa subventia la caldura. Atunci, la cei 1.200.000 lei cat costa in prezent gigacaloria se vor adauga maximum 500.000 de lei.