Palatul Administrativ al judetului Dolj, care adaposteste, printre altele, prefectura si consiliul judetean, se indreapta vertiginos spre un secol de existenta. Are deja 96 de ani de la darea in folosinta si, din pacate, nu a avut parte de nici o reparatie capitala.

Prefectura Dolj doreste sa faca o renovare a Palatului Administrativ al judetului inainte ca aceasta cladire sa implineasca un secol de existenta.
Constructie viguroasa, cu caractere arhitectonice populare, cladirea care a adapostit odinioara judeteana PCR, devenind apoi sediu al Prefecturii si al Consiliului Judetean Dolj, a fost realizata intre anii 1912-1913. Este opera arhitectului Petre Antonescu, nimeni altul decat proiectantul Arcului de Triumf (1936), al Facultatii de Drept din Bucuresti (1935) si al Primariei Capitalei (1910).
In toate aceste cladiri monumentale se intalnesc numeroase interpretari originale si interesante ale pridvoarelor, loggiilor, ancadramentelor de ferestre si usi, braielor si altor elemente ale arhitecturii traditionale romanesti. In aceste opere poate fi remarcata o tendinta de monumentalitate a arhitectului, controlata insa cu mult rafinament, pentru a nu conduce la exagerari.
Inclus nu doar in patrimoniul national, dar si in cel UNESCO, imobilul Palatului Administrativ din centrul Craiovei a inceput sa-si arate varsta, nu doar prin zidurile coscovite, ci si prin fisurile din pereti ori bucatile de zidarie exterioara care au inceput sa se desprinda.

Centrala termica este pe aburi

Starea cladirii, aflata in patrimoniul Prefecturii Dolj, i-a atras atentia si prefectului Florin Stancu. "Imobilul nu a beneficiat niciodata de o reparatie capitala. A fost afectat puternic de cutremurul din 1977, dar reparatiile au fost mai mult de mantuiala, fara o consolidare serioasa. Ne dorim sa nu bata vantul si sa nu ploua, pentru ca tamplaria este invechita. Centrala termica este pe aburi, fiind, probabil, cea mai veche din tot sud-estul Europei", a declarat prefectul Stancu.
Institutia pe care o conduce a solicitat luna trecuta fonduri la Ministerul de Interne pentru efectuarea unei expertize, in vederea realizarii unui studiu de fezabilitate si a unui proiect tehnic necesar reabilitarii si consolidarii cladirii. "Am solicitat fonduri si pentru lucrarile efective, pentru reabilitare, insa cu siguranta ca n-o sa primim, mai ales anul acesta. Sper ca macar fonduri pentru expertiza tehnica si documentatie sa putem primi", spune prefectul de Dolj, mentionand ca estimeaza expertiza tehnica la 50.000 de lei, iar studiul de fezabilitate si proiectul tehnic la 1.000.000 de lei.
Costurile efective pentru reabilitare vor fi insa enorme.
"Suntem in continuare in cautare de solutii, pentru ca fondurile noastre nu ne vor permite o asemenea investitie. La o analiza cu arhitecti si constructori, la un calcul superficial, reabilitarea ar costa in jur de 15-20 de milioane de lei (aproximativ 4 -5 milioane de euro)", a explicat prefectul Florin Stancu.
Cereri on line

O firma poate sa acceseze pe aceeasi cerere una sau mai multe scheme de finantare. Cererile se vor putea depune on line, in baza unui ghid al solicitantului, ce va fi facut public. Principiul de alocare a fondurilor va fi "primul venit - primul servit".