Organizatiile dizolvate din Cluj si Brasov au declansat rascoala impotriva centrului. Presedintele organizatiei judetene a PSD Basov, Constantin Nita, a declarat ieri ca decizia Comitetului Executiv National de a dizolva conducerile unor filiale din teritoriu este nestatutara si ca deocamdata organizatiile din Transilvania nu se vor supune hotaririi. Conducerea PSD Bihor este mai prudenta si este mai rezervata in declaratii.
Mihai Bar, inca presedinte al PSD Bihor
Presedintele filialei Bihor a PSD sustine ca decizia venita de la centru este nestatutara. "Comitetul Executiv nu poate dizolva conducerea unei organizatii. Presedintele unei filiale judetene poate fi revocat doar de Conferinta Judeteana, forul in care a si fost ales", spune Mihai Bar. Presedintele PSD Bihor sustine ca isi va continua activitatea ca pana inainte de demiterea sa. "Pana cand va fi numit un presedinte interimar, eu o sa vin la birou. Nu stiu cand va fi numit acest presedinte interimar, poate sa fie maine sau dupa 11 iulie, cand se va intruni Consiliul National", spune Mihai Bar.
Constantin Nita, care este si vicepresedinte al PSD la nivel national, a declarat ca organizatiile din Transilvania nu se vor supune deocamdata acestei decizii, ci vor astepta pana la primirea unui document oficial din partea forului central, care sa ateste dizolvarea conducerilor filialelor judetene din Alba, Bihor, Cluj si Brasov. Nita a spus ca, in momentul in care vor primi aceasta decizie pe cale oficiala, filialele respective o vor contesta intrucat nu se incadreaza in nicio prevedere statutara.
"Este o decizie pripita, luata pe picior si nu are nimic de-a face cu statutul partidului. Statutul nu prevede nicio modalitate de dizolvare a unei organizatii judetene de la centru. Probabil ca cei din Comitetul Executiv au luat aceasta decizie facand referire la un articol din statut care se aplica organizatiilor locale, nicidecum filialelor. Este regretabil ca unii colegi ai nostri, care pana nu demult propovaduiau autonomia organizatiilor in teritoriu, calca acum pe statutul partidului si pe acest principiu democratic. Inainte de alegeri ne-am fixat o tinta de 18% pe care am atins-o, iar in aceste conditii nu vad care este problema", a declarat Nita, care spune ca scorurile slabe nu pot fi invocate ca motiv pentru decizia de inlaturare a conducerii filialei PSD Brasov. El a mai spus ca doreste ca organizatiile PSD din Transilvania sa fie unite impotriva acestei decizii luate vineri de Comitetul Executiv National.
Nici organizatia judeteana Cluj a PSD nu recunoaste decizia de dizolvare a conducerii filialei si va astepta de la Consiliul National al partidului validarea sau invalidarea acestei hotariri, a declarat, ieri, vicepresedintele PSD Ioan Rus, la finalul sedintei Biroului Permanent Judetean al PSD Cluj. Rus a declarat ca decizia de la Mamaia este "nestatutara, inutila si contraproductiva" si ca, pana la hotarirea Consiliului National, PSD Cluj isi continua activitatea ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
Decizie contestata
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, vineri, decizia Comitetului Executiv de dizolvare a conducerilor filialelor judetene care au obtinut un scor de sub 20% la alegerile locale. El a precizat, intr-o conferinta de presa, ca CEx a luat act de demisiile de onoare ale liderilor organizatiilor judetene din Mures, Neamt, Arad, Alba si Giurgiu. Presedintele PSD a adaugat ca membrii Comitetului Executiv au decis dizolvarea birourilor permanente ale organizatiilor judetene care au obtinut sub 20% la alegerile locale, cu exceptia celor din judetele Harghita si Covasna. Mircea Geoana a precizat ca este vorba de conducerile organizatiilor din Brasov, Cluj si Bihor.
Consiliul National al PSD va avea loc in 11 iulie.