Moshemordechai.ro: Mami, mami! Uite, sunt intelectual!
Parerea-mi despre Mihai Razvan Ungureanu e de mult formata, uscata, intarita, a strans si pulbere fina de praf de cand e la odihna, in raftul potrivit. Omul mi-a fost candva recomandat drept "un intelectual de elita", lucru pe care l-am acceptat, fara a-l pune la indoiala. Pana cand am inceput sa-i urmaresc discursul (discursurile). Pentru ca omul nu vorbeste, nu comunica, nu are nimic de transmis, doar impacheteaza discursuri, labartate logic, dar rostite cu siguranta de sine a celui care e convins ca le stie pe toate. Ii place sa se auda vorbind si apoi sa se aplaude, incantat de minunatia propriului glas, vanitate des intalnita, de altfel, deci scuzabila. Dupa o vreme, chiar cel care mi-l recomandase pe junele "intelectual de elita" a simtit nevoia unei reformulari. E un intelectual notabil. O noua re-evaluare a venit atunci cand MRU s-a inscaunat la Palatul Victoria, cu toate cele care se stiu: e un intelectual. La ultima evaluare, acelasi prieten i-a mai scazut o data rating-ul: nu e prost! Abia acum ne aflam aproape de adevar, dar si aici mai trebuie putin cercetat.
MRU publica, in Adevarul, un fel de editorial. Lucram cu citate:
"Si cred ca Sarbatorile de Paste sunt un ragaz cum nu se poate mai bun pentru a ne intoarce spre sine. Putem transcende intelesul pe care ni-l ofera si sa vorbim despre sensul Reinvierii sau putem sa privim totul ca pe cateva zile libere in care putem fi linistiti cu noi insine.
Habar nu am. Poate MRU e budist! Dar atunci nu mai e vorba despre Sarbatorile de Paste. Si nici de "reinviere", ci de reincarnare. Altfel, sigur, intelectual sadea, dreapta crestina si alte mofturi, dar de Paste sarbatorim Invierea. Poate istoricul MRU, care a mai fost si sef de spioni, are la dispozitie informatii inaccesibile noua si stie sigur ca, pana la Invierea pe care o sarbatorim noi, Iisus mai facuse niste antrenamente, repetitii fara public, iar atunci totul are sens.
"Pentru aceste momente mi-am pregatit o lista de carti, un top 10 desi nu exista o ierarhie speciala"
Logic! Un top, desi nu exista o ierarhie. A, da, nu exista o ierarhie speciala, ci una ordinara, obisnuita, comuna, de rahat. Deci e un top 10 al unor carti comune, ordinare, de rahat, deloc speciale sau e un top lipsit de ierarhie? Brrr... onomatopee, veniti la mine!
"Khayyam a fost ceea ce numim astazi un intelectual cu vocatie davinciana doar ca l-a precedat pe renascentistul perfect cu cateva sute de ani."
E scris adanc! Deci Khayyam l-a precedat pe Da Vinci, deci a fost davincian, spre deosebire de Da Vinci, care i-a urmat lui Khayyam, dar n-a fost... khayamian! Adanc!
"Trimiteri la provocarea diavolului si la iubire, calatorii in timp in Ierusalemul lui Iisus si nuante care uneori imi amintesc de lumile fantastice ale lui Gabriel Garcia Marquez sunt doar cateva motive pentru una dintre lecturile care merita recitita oricand."
Da, monser! E o lectura care trebuie recitita! Adica relecturata. Deci e o relectura care... hai ca o luam iar cu reinvierea. Altfel, sigur, fraza s-ar fi simtit mai bine cu inca un predicat, dar astea-s mofturi.
" ...poate pentru ca Topirceanu a luat tot cabotinismul, mizantropismul si bigotismul nostru si le-a transformat din niste neologisme rautacioase in dulceata ironiei moldovenesti."
Mai intai, hai sa convenim ca se numeste "mizantropie". Apoi, domnule MRU... Apoi, nimic. Lasati.
Panseul urmator merita pomenit doar pentru ca... exista:
"Fiecare noua trecere prin paginile lui Cervantes dezvaluie noi intelesuri si sensuri."
Minunat, nu?
Finalul e apoteotic. Omul reuseste sa demonstreze o flexibilitate cu adevarat uimitoare si se pupa singur in fund cu multa, multa patima:
"Inchei aici aceasta lista a "pacatelor" mele literare care e posibil sa imi atraga si cateva critici. Mi se spune des ca am intrat in politica si am uitat sa imi schimb si nivelul discursului. Ca vorbesc ba prea articulat, ba cu prea multe neologisme si, ca mai ales, nu cobor nivelul celor spuse de mine pentru o targetare cat mai larga. Neologismele imi sunt combatute cu o romgleza perfecta. Poate au dreptate specialistii, poate nu... Dar mai presus de aceste argumente cred ca fiecare dintre noi trebuie sa ne respectam pentru ceea ce suntem si abia atunci putem sa ii respectam pe ceilalti cu adevarat. Va doresc Sarbatori Fericite!"
Lasam virgulele puse aiurea, importanta e targetarea larga. Da’ larga, ca altfel nu e targetare! A, da, vedeti sa nu-i combateti neologismele cu romgleza, ca va targeteaza ingust! Monser, problema nu o reprezinta neologismele, ci prostia aluia care le foloseste. E de preferat sa te limitezi la cuvintele carora le stii sensul. Si forma, fi-ti-ar mizantropismul sa-ti fie! Targetatule!
In rest, e precum zice. E prea articulat. Si la un nivel muuult prea inalt, pentru astia larg targetati.
A, da! Sarbatorile alea se numesc "Paste"! Sau Inviere! Ma rog... Reinviere, daca ai informatii in privinta asta.
Cei de la "Adevarul" ne mai recomanda, acolo, si alte articole din opera magistrului. "Vidul n-are forma, n-are fond. Vidul nu poate fi presedinte!" - de acord, monser! Deci nu candidezi? Si "Premierul Plastilina in cautarea propriei forme" - bravo, monser! Cand o gasesti sa ne anunti, doar ca acum esti fost Premier, da? Evident, m-am declarat satisfacut de titluri, nu m-am mai ostenit sa si citesc articolele recomandate. Consumul excesiv de MRU... cauzeaza, monser. Parol!