Octavian STIREANU (foto) publica in Azi articolul 'Comedia "Imi apar Tara!"', pe care il puteti citi in continuare.
'In emisiunea de invatamant politico-ideologic de marti dupa-amiaza, Traian Basescu a scos de la naftalina poemul eroic al apararii tarii. Nu numai ca a recitat, in interpretare proprie, productia realizata in lohn a Raportului despre justitie, scris la Bucuresti si cu eticheta de Bruxelles, dar si-a rezervat dreptul si de a "combate" acest document.
Dupa parerea d-lui Basescu, in raport totul este scris corect si frumos, dar afirmatia ca "Romania isi incalca angajamentele" este, totusi, cam exagerata! Prin urmare, domnia sa prinde momentul sa lanseze o petarda menita sa emotioneze intregul popor si sa arunce in uitare grijile provocate de taierea salariilor, marirea TVA si celelalte masuri aberante ale Guvernului.
Declaratia de inalt patriotism a dlui Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) are o altitudine cu adevarat istorica: "Am obligatia ca sef de stat sa imi apar si tara in relatii cu tertii, fie si in conditiile in care este vorba despre CE sau celelalte 26 de state", declama dl Basescu, adaugand, in stilul sau polemic, ca "nu toti suntem obligati sa ne respectam tara la fel. Eu imi apar interesele tarii cu placere, cu convingerea ca fac ceea ce trebuie". De-a dreptul emotionant, desi era sa scape adevarul - "eu imi apar interesele mele cu placere"!
Laudabila aceasta pornire a domnului presedinte, de "a-si apara Tara!", inclusiv in fata Comisiei Europene si a celorlalte 26 de state ale UE. Cetatenii statului pe care-i pastoreste dl Basescu ar trebui sa doarma linistiti, presedintele vegheaza pentru ei!
Nu stim ce poate spune dl Basescu Europei si in ce fel intelege domnia sa "sa-si apere Tara" in fata acesteia.
Nu ma refer la dificultatea personala pe care dl Basescu o are intr-un asemenea demers, adica la credibilitatea zero, la audienta zero si la relatiile internationale zero pe care domnia sa le are cu ceilalti sefi de stat cu autoritate din spatiul comunitar.
Nu ma refer nici la faptul ca teza "apararii Tarii" nu mai poate fi o jucarie de tip electoral, pe care Traian Basescu s-o arunce acum in galetile portocalii, alaturi de malai si ulei de floare, ca sa ia ochii multimii.
Ma refer la faptul ca Romania isi incalca, intr-adevar, angajamentele de aderare, dar nu acolo unde arata sau crede Traian Basescu, ci chiar in curtea dumnealui, prin propria lui conduita abuziva si anticonstitutionala, care indeparteaza, intr-adevar, Romania de standardele democratice europene la care s-a angajat.
Evidenta este ca sub domnia Domniei sale de aproape sase ani, Romania a derapat ingrijorator de la angajamentele pe care si le-a luat pe dimensiunea politica a aderarii la UE.
Ce ar putea sa spuna dl Basescu in "apararea Tarii" sale?
Ca a impus un Guvern impotriva vointei unei largi majoritati parlamentare - prima regula a democratiei politice fiind astfel incalcata in mod grosolan?
Ca Guvernul impus de Basescu adopta in mod sistematic acte neconstitutionale, potrivnice legii fundamentale a tarii, dar favorabile intereselor politice si clientelare ale camarilei cotroceniste?
Ca a construit artificial o majoritate parlamentara, care nu corespunde vointei legitime exprimate de electorat si care comite in mod sistematic abuzuri de putere, spre a servi intereselor comandate de Palatul Cotroceni? Cele mai recente exemple sunt cele prin care s-au impus cu forta, prin reluarea abuziva a votului, atat judecatorul favorit al lui Basescu la Curtea Constitutionala, cat si directorul general al radioului public.
Ca a girat restrangerea nejustificata a drepturilor cetatenesti, justificand taierea ilegala a pensiilor si salariilor printr-un articol din Constitutie ce se aplica doar in cazuri de razboaie sau mari sinistre naturale?
Ca a conceptualizat atacurile sistematice la adresa mass-media, ridicand cunoscutele sale reactii si apelative adresate jurnalistilor la nivelul unor pericole si vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale, trecute ca atare in Strategia de aparare nationala elaborata la Cotroceni?
Concentrarea in mod nedemocratic a puterii in mainile Presedintelui Romaniei si utilizarea abuziva a acesteia este caracteristica politica fundamentala care consemneaza abaterea reala a Romaniei de la normele democratiei europene, demonstrand incalcarea angajamentelor asumate pe dimensiunea politica a aderarii.
Din toate aceste motive, dl Basescu nu poate nicicum "apara Tara" in fata Europei, ci Romania ar trebui aparata de Europa in fata lui Traian Basescu.'