ßeful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele (foto), sustine ca, in pofida speculatiilor privind raportul de monitorizare elaborat de Executivul european, nu se vorbeste despre o amanare a deciziei referitoare la momentul aderarii tarii noastre.
Intrebat despre ipoteza amanarii deciziei privind aderarea Romaniei la UE pana in toamna, Jonathan Scheele a precizat ca, "de obicei, Comisia Europeana nu comenteaza despre raport" si a amintit ca, potrivit declaratiilor presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, exista trei optiuni pe care Executivul european le ia in calcul - aderarea in 2007, amanarea cu un an, pana in 2008, sau aderarea in 2007 cu anumite con-ditii. Totusi, el a spus ca "nimeni nu vorbeste despre o amanare a deciziei" si
s-a declarat optimist ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007.
Pe de alta parte, el a apreciat ca dupa aderare Romania va avea nevoie de "proiecte mature, care sunt gata de implementare", pentru a putea absorbi fondurile europene disponibile.

Anca Boagiu, stupefiata de zvonistica

La randul sau, Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, a declarat ca este "stupefiata" de unele dintre speculatiile recente pe tema Raportului de tara. Ea recomanda maturitate si o schimbare de atitudine fata de Romania, subliniind ca, in prezent, poate fi vazuta "o cu totul alta Romanie" decat in ultimii ani.
Ea si-a exprimat convingerea ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007 si a insistat ca Bucurestiul este judecat pe baza progreselor facute si va fi evaluat sincer si obiectiv, ca si pana acum.
Anca Boagiu si Jonathan Scheele au participat la conferinta cu tema "Finantarea proiectelor de investitii si dezvoltare: consiliere si acces la fondurile europene", care s-a desfasurat la Bucuresti, ambii insistand asupra sumelor mari pe care Romania le va avea de cheltuit pana in 2013 si a faptului ca este nevoie de numeroase proiecte, elaborate riguros si a caror implementare sa fie strict verificata.

Jean-Claude Juncker: "Romania va adera la 1 ianuarie 2007"

Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 mai degraba decat in 2008, a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker pentru saptamanalul "Le Jeudi", intr-un interviu publicat ieri in pagina electronica a Executivului, relateaza Reuters. "Romania va deveni membru UE la 1 ianuarie 2007", a afirmat Juncker. "Cred ca Romania, care trebuie sa faca eforturi mai ales in domeniul sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, va deveni membru UE la aceasta data, la fel ca si Bulgaria", a adaugat el. Comisia Europeana urmeaza sa recomande la 16 mai daca cele doua tari se vor integra in Uniunea Europeana in 2007 sau daca aderarea lor va fi amanata cu un an. Liderii europeni vor dezbate aceasta problema in iunie.