Iese sau va fi alungat PD de la guvernare? Acesta este ultimul
scenariu politic dambovitean oferit poporului care priveste cu scarba la interminabilele incaierari dintre presedintele Traian Basescu si
premierul Calin Popescu-Tariceanu. La nivel local, oamenii PD-ului nu
s-au aratat prea dornici sa-si paraseasca posturile de conducere de la nivelul directiilor deconcentrate ale Bihorului.
Diversiunile pe diverse teme puse la cale de seful statului au dus, contrar asteptarilor, la izolarea PD pe scena politica nationala. Partidele din opozitie, PSD-PRM si PC, au cerut insistent scoaterea "partidului prezidential" de la guvernare. "Pana la Paste nu va mai fi la putere", spun liderii PSD Bihor. Pentru a nu fi acuzati de o riposta excesiva, PNL nu le tranteste inca usa-n nas. "Poate, totusi ne vom intelege", declara reprezentantii liberalilor. Capii UDMR, ca de obicei, fac declaratii ambigue. Doar pedistii sunt siguri ca vor ramane la putere si nimic nu se va schimba. "O sa vedeti, la mijlocul saptamanii viitoare 'pupat din nou Piata Endependenti'", marturisesc acestia. Prinsi in jocurile si orgoliile grupurilor de interese din jurul liderilor de la Bucuresti, functiile reprezentantilor PD din conducerile directiilor deconcentrate ale judetului par sa depinda , mai nou, de trezirile matinale ale sefului statului. "PNL nu va reusi sa ne scota de la guvernare. Daca se va intampla, acest lucru se va rasfrange si asupra directiilor de la nivelul judetului si nu cred ca liberalii au oameni capabili care sa le conduca", a declarat secretarul executiv al PD, Mircea Matei.
Le place puterea
Liderul PNL Bihor, deputatul Cornel Popa, nu s-a aratat deloc interesat de posturile de conducere detinute de democrati. "Noi nu avem ambitii privind posturile lor. Dimpotriva, mai sunt locuri importante pentru judetul nostru unde ar trebui pusi oameni care sa-si faca serios treaba, indiferent de culoarea politica", a explicat liberalul Popa. De altfel, si oamenii PD-ului, pentru a ramane in functiile de conducere ale judetului, tind sa se declare apolitici. Cei mai multi dintre ei au facut trimitere la legea functionarului public si sustin ca pozitia lor actuala nu mai depinde de structura aflata la guvernare. "Am venit pe acest post in urma unui concurs, pe o perioada nedeterminata. Mi se face evaluarea anuala, iar decizia apartine ministerului. Am auzit ca sunt cativa care au facut deja liste cu cei care ne vor inlocui", ne-a declarat Liviu Lupea, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor. "Din cate stiu eu, noi nu suntem institutie guvernamentala", ne-a precizat Ioan Curpas, directorul Autoritatii Rutiere Romane. Ioan Bungau, coordonatorul Directiei pentru Sport Bihor, se numara printre putinii democrati bihoreni care nu se simt legati de scaunul de sef. "Din cate stiu eu, regulamentul functionarului public nu-mi interzice sa fac politica, asa ca, daca pleaca partidul, plec si eu", ne-a spus acesta.