Radu Mazare a anuntat oficial inchiderea Primariei Municipiului Constanta. Asa poate fi interpretata declaratia de ieri a edilului, potrivit caruia nici un inspector al
Primariei nu va mai avea curajul de a-si mai face datoria in urma represiunilor la care au fost supusi colegii lor. Mazare a anuntat ca patru inspectori din corpul de control al Primariei au fost chemati la Departamentul National Anticoruptie, in calitate de invinuiti, pentru a da explicatii cu privire la tot ce au facut in perioada 2002- 2005. Detaliile solicitate de procurori fac referire la modul general in care decurge activitatea unui inspector, fara a avea nici o legatura cu o suspiciune de coruptie.
Functionarii au trebuit sa rememoreze la Bucuresti toate amenzile pe care le-au semnat timp de trei ani de zile, care erau sefii lor, cum era impartit administrativ orasul, daca schimbau intre ei formularele tipizate in caz de ramanea vreunul fara si alte chestiuni asemanatoare de maxima importanta in lupta anticoruptie. In plus, acum doua zile, DNA a solicitat Primariei sa-i transmita copiile tuturor amenzilor date de inspectorii primariei in perioada 2002-2005. Potrivit primarului Mazare, este vorba de peste 7000 de chitante, de la cele ale amenzilor de circulatie, pana la cele ale inspectorilor in constructii. Iar edilul i-a asigurat pe anchetatori ca le va trimite toate documentele cerute, incepand cu amenzile de parcare si cele de circulatie. Dincolo de aspectul formal, oarecum nelegitim, al audierii celor patru inspectori pe domenii administrative, care nu tin de competenta DNA-ului, sta o relatare halucinanta, povestita de primar. Inspectorul Edi Petrescu a fost intrebat de catre procurorii anticoruptie daca a jucat fotbal cu sefii sai din Primarie, cine erau acestia, cum se faceau echipele si alte aspecte demne de un microbist. Concluzia lui Mazare a fost transanta: "Acesti comisari sovietici de la DNA pur si simplu au turbat". Nelamuririle lor cu privire la partidele de fotbal jucate intre angajatii Primariei (la care primarul a declarat ca nu a participat niciodata) vor ajunge sa "puna capac coruptiei pe care a facut-o Mazare si Marii Negre pe care a furat-o Mazare", a declarat edilul. "Dumnezeu sa-i mai inteleaga, ca e ca la nebuni", a mai spus, oarecum nedumerit, primarul, care a prezentat preocuparile fotbalisitce ale DNA ca insemnand "lupta anticoruptie cu verosul baron de Constanta".

"Principala activitate a Primariei Constanta este acum DNA"

"Traim intr-o tara bolnava", a concluzionat Mazare, revoltat de faptul ca, dupa mai bine de un an de anchete minutioase, in care au fost audiati sau invinuiti, deocamdata, 10% din personalul Primariei, procurorii au inceput sa caute suspiciuni de afilieri infractionale in modul in care relationau angajatii institutiei intr-un meci de fotbal jucat duminica. Un argument in plus in favoarea tezei potrivit careia Mazare este hartuit politic sta si urmatorul aspect: mama primarului a fost citata sa se prezinte la DNA in calitate de martor intr-unul dintre dosarele deschise pe numele fiului sau, pentru a da declaratii. Totusi, Mazare a raportat si o victorie: Curtea de Apel Bucuresti a admis exceptia de neconstitutionalitate a infiintarii DNA, invocata de primarul Constantei in procesul sau intentat statului si a trimis-o Curtii Constitutionale. Teoretic, daca aceasta instanta suprema accepta argumentele lui Mazare, DNA se va desfiinta. Revenind la problemele urbei, primarul a aratat situatia catastrofala in care se afla acum institutia pe care o conduce. "Principala activitate a Primariei Constanta este acum DNA", a declarat Mazare, care crede ca "e mai rau ca in anii '50, ca astia au si tehnica". Concluzia edilului a fost ingrijoratoare: acesta crede ca cele patite de inspectorii audiati zilele trecute ii va determina pe toti ceilalti angajati sa nu-si mai faca treaba, de frica de a nu fi si ei acuzati de DNA. "De azi inainte poate sa construiasca fiecare unde vrea, nu o sa se mai dea nici o amenda, oricine e liber sa faca ce vrea", a spus Mazare.