Conducerea liberala va lua in aceasta saptamana o decizie in privinta fuziunii. Decizia va fi grea, avand in vedere pozitia filialelor din teritoriu, dar si amenintarea unor fruntasi liberali de a demisiona daca fuziunea se va realiza.

Senatorul Radu Campeanu, fondatorul PNL, crede ca presedintele Traian Basescu preseaza pentru fuziune doar pentru a sti ca are in spatele sau o formatiune mai mare si mai puternica. El a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca, in eventualitatea producerii fuziunii cu PD, el si va da demisia din noua formatiune politica.
Campeanu considera ca PNL nu are nevoie de aceasta fuziune, care i-ar aduce mai multe neajunsuri si nu ar aduce nimic bun nici pentru guvernare, partidul nou infiintat fiind doar un hibrid, ai carui membri au in comun doar interesul electoral.
Campeanu spera ca fuziunea nu va avea loc, dar s-a aratat convins de faptul ca, daca acest lucru s-ar intampla, vor exista oameni care vor infiinta un nou partid liberal, care sa respecte intocmai doctrina si credintele de baza.
Ideea reinfiintarii PNL in cazul in care, prin fuziune, el si-ar pierde identitatea este sustinuta si de alti lideri liberali. "PNL nu va inceta sa existe si, daca cei care sunt vremelnic sub stindardul PNL astazi ar putea intr-un moment de inconstienta sa decida disparitia PNL, el se va reinfiinta", a declarat nu cu mult timp in urma Ludovic Orban, liderul liberalilor bucuresteni.
Filialele liberale si-au dat, in majoritate, votul pentru fuziune, dar cu doua conditii esentiale: pastrarea numelui de PNL pentru viitoarea formatiune politica si pastrarea identitatii liberale.
Sambata, si liberalii aradeni si-au exprimat optiunea de a fuziona cu PD, punand aceleasi conditii: pastrarea identitatii partidului si adeziunea la liberalismul european. "Nici un delegat nu a acceptat fuziunea simpla, fara conditii. Cei care au ales optiunea de a fuziona cu PD au cerut ca PNL sa-si pastreze identitatea, insemnele liberale, doctrina si sa se afilieze la liberalismul european", a declarat Sever Jurca, presedintele PNL Arad.
Ieri, PNL Hunedoara a aprobat rezolutia privind fuziunea cu PD, solicitand ca denumirea viitorului partid sa contina cuvantul "liberal" si ca toti termenii fuziunii discutati de conducerile centrale ale celor formatiuni sa fie apoi analizati in organizatiile teritoriale.