Ministrii democrati, care nu vor avea probleme la raportul de tara al Comisiei Europene, s-au laudat sambata in fata conducerii PD cu propriile lor realizari privind aderarea in UE. Premierul Tariceanu s-a referit si el la implicatiile integrarii, vorbind ieri despre activitatea intregului guvern, nu numai despre unele "reusite" ale partidelor din Coalitie.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca a "realizat tot ce a avut de realizat" si a adaugat ca "nu exista nici un motiv de amanare a aderarii". Blaga a precizat ca in perioada ianuarie 2005 - mai 2006 au fost identificate 8.200 de infractiuni de crima organizata si 1.000 de retele criminale, peste 600 dintre acestea fiind anihilate. El a spus ca, anul trecut, in Romania s-a produs un singur omor la comanda si s-a confiscat o tona de droguri, inregistrandu-se cea mai mare captura de heroina din Europa, respectiv 250 kg. ßi ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a spus ca Romania a depasit pericolul activarii clauzei de salvgardare. Ea a spus ca este bucuroasa ca Romania va primi "doar patru stegulete rosii" in Raportul Comisiei Europene, pentru ca stia de cinci asemenea atentionari.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat progresele din Justitie, multumindu-le democratilor pentru "sprijinul neconditionat" pe care i l-am acordat si pentru ca "nu au intervenit niciodata" in activitatea sa. Ministrul a anuntat ca va desfiinta din iunie "serviciul secret al ministerului" - Directia Generala de Protectie si Anticoruptie. Ea a adaugat ca ministerul va coordona infiintarea unei agentii de integritate pentru controlul declaratiilor de avere si va crea un registru al persoanelor condamnate. Pe de alta parte, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a decla-rat ca ministerul pe care-l conduce a inregistrat mai multe progrese, pentru care a primit aprecieri din partea comisarului european, si a reusit sa transpuna in proportie de 95% normele UE si legislatia europeana pe probleme de mediu.

Garantii ca preturile nu vor creste

La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri, intr-un interviu pentru Mediafax, ca "progresele facute de Romania sunt apreciate si, in momentul de fata, nu se discuta decat de aderarea la 1 ianuarie 2007". Tariceanu a spus ca, pe baza semnalelor din Europa si a realizarilor Guvernului, se asteapta la "un raport pozitiv", pentru ca "Romania a reusit deja sa inlature steagurile rosii de pe capitolele de care era legata clauza de salvgardare cu amanarea aderarii". El a adaugat ca steagurile rosii au ramas in "patru sectoare inguste si tehnice - sistemul de interoperabilitate pe TVA, sistemul de supraveghere al parcelelor agricole, Agentia de Plati si Interventii si sistemul de ecarisaj, care nu pot determina masuri de penalizare sau de intarziere in privinta aderarii". Tariceanu a mai spus ca, in cazul amanarii aderarii, "Guvernul nu are un plan B", dar a conchis ca este convins ca Romania se va integra la 1 ianuarie 2007. In ce priveste perioada post-aderare, premierul a garantat ca "preturile nu vor creste", ci vor scadea, "datorita cresterii si presiunii competitiei pe piata prin aparitia mai multor firme si investitori".