Deputatii Coalitiei au declansat modificarea Regulamentului astfel incat Roberta Anastase sa preia atributiile Biroului Permanent. Presedintele Camerei va putea sa decida repartizarea proiectelor de lege la comisii chiar in absenta Opozitiei, daca propunerea va trece de plen. Conflictul dintre Putere si Opozitie s-a mutat ieri din plenul Camerei Deputatilor, in Comisia de Regulament. Parlamentarii PDL forteaza modificarea Regulamentului astfel incat sa nu aiba nevoie de prezenta PNL si PSD la sedintele Biroului Permanent, scrie Adevarul.ro.
Potrivit propunerii PDL, presedintele Camerei, Roberta Anastase, ar urma sa preia o parte dintre atributiile Biroului Permanent, printre care trimiterea legilor la comisii si rezolvarea conflictelor din aceste foruri.
Social-democratii si liberalii au absentat consecutiv de la 12 sedinte ale Biroului Permanent, care nu s-a putut intruni din cauza lipsei de cvorum. Ca urmare, Puterea a acuzat Opozitia ca, prin absentele repetate, impiedica trimiterea proiectelor de lege la comisii. O serie dintre propunerile Puterii au fost blocate pana in prezent in Birourile Permanente, unde PSD si PNL au majoritate. Si in multe comisii raportul dintre Putere si Opozitie este pe muchie de cutit, iar arbitrajul conducerii Camerei ar putea rezolva blocajul, sustin democrat-liberalii.

Plan de rezerva

PDL are si o propunere de rezerva. Potrivit liderului grupului PDL din Camera, Mircea Toader, partidul sau ar putea propune ca sedintele Biroului Permanent sa se desfasoare doar cu deputatii prezenti, eliminandu-se conditia de cvorum.
Proiectul de modificare a Regulamentului propus de PDL a ajuns deja la Comisia de Regulament, unde au avut loc ieri dezbaterile generale. Parlamentarii din comisie au primit mesaje scrise pe telefon prin care erau anuntati sa fie prezenti astazi pentru votul asupra Regulamentului. PDL ar putea obtine modificarea Regulamentului, avand in vedere ca in Comisie Puterea are majoritate: patru parlamentari contra a doar doi din Opozitie. Potrivit planurilor democrat-liberalilor, proiectul ar urma sa fie votat de plen lunea viitoare.

Amenintarile Opozitiei

Initiativa PDL vine in contextul in care Opozitia solicitase demiterea Robertei Anastase, la schimb cu deblocarea activitatii Parlamentului, ceruta de presedintele Traian Basescu. Modificarea Regulamentului tensioneaza insa si mai mult relatiile PDL cu PSD si PNL. Atat liderul grupului PNL, Calin Popescu Tariceanu, cat si cel al grupului PSD, Mircea Dusa, au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala noul Regulament. Liberalii au propriul proiect de modificare ce prevede eliminarea votului prin ridicarea mainii.
Deputatii PDL spuneau, neoficial, ca pana la data la care Curtea se va pronunta, ar avea timpul necesar sa-si treaca cele trei legi prioritare prin Camera: bugetul, salarizarea unitara si legea pensiilor. "Judecatorii au amanat sesizarea privind grupul independentilor pana la 17 noiembrie. Orice alta sesizare va fi discutata dupa acea data", sustin democrat-liberalii.

Sedinta cu injuraturi

Inainte de sedinta Comisiei de Regulament, Puterea si Opozitia au avut un nou conflict in plen, care s-a lasat cu injuraturi si imbranceli. Protagonistii scandalului au fost liberalul Mihaita Calimente si deputatul PDL Constantin Dascalu.
Discordia a pornit de la bannerele pe care atat liberalii, cat si democrat-liberalii le au afisat in sala. Dupa ce liberalii au adus bannere pe care scria "Anastase = frauda", ieri, parlamentarii PDL au amplasat afise cu mesajul: "Sunt absent, dar vreau diurna".

Invitatie la negociere

Presedintele PNL Crin Antonescu i-a invitat, prin intermediul unei scrisori deschise, pe reprezentantii PDL, PSD, UDMR si pe cei ai minoritatilor la un "dialog real intre Putere si Opozitie". Discutia va avea loc luni. PSD si minoritatile au anuntat ca sunt deschisi la negocieri, in timp ce PDL asteapta decizia conducerii partidului.

Putere sporita

Potrivit proiectului PDL, presedintele Camerei ar urma sa preia urmatoarele atributii ale Biroului Permanent:

- sa prezinte spre aprobare proiectul de buget al Camerei.
- sa stabileasca componenta delegatiilor care pleaca in strainatate.
- sa primeasca si sa asigure difuzarea proiectelor de legi, si stabileste termenele pana cand trebuie aprobate de comisii.
- sa intocmeasca proiectul ordinii de zi.
- sa rezolve orice sesizare privind situatia de incompatibilitate, vacantare, blocaj, obstructionare sau comportament abuziv din cadrul unei comisii.
- sa avizeze si sa supuna aprobarii plenului statul de functii al Camerei.
- sa propuna Camerei Deputatilor numirea secretarului general.