Un grup de parlamentari PSD a depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind reglementarea activitatii Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) pentru securitatea nationala a Romaniei. In proiect, care social-democratii doresc sa fie luat in dezbatere si adoptat in procedura de urgenta, se propune ca aceasta comunitate de informatii pentru securitate nationala sa isi exercite activitatea sub controlul Parlamentului.
Initiatorii proiectului considera ca este necesara reformarea legislativa a sistemului informativ, in concordanta cu prevederile si strategiile de securitate ale NATO si UE, potrivit expunerii de motive a initiativei legislative. Ei propun crearea a doua organisme pe langa CSAT, Comitetul de Coordonare al Comunitatii de informatii pentru securitatea nationala, coordonat de seful Executivului - adica de premierul Calin Popescu-Tariceanu - si, ca organism de lucru, Oficiul National de Planificare si evaluare a Informatiilor. Potrivit proiectului de lege, comitetul, care va coordona operational comunitatea de informatii, este format din directorii SRI, SIE, STS, SPP, din sefii DGIA, DGII, DGPA, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala si consilierul de stat al primului-ministru pe probleme de securitate nationala.
Proiectul prevede sanctionarea cu inchisoare de la doi la sapte ani pentru divulgarea de informatii secrete si cu pedepse mai mari pentru divulgarea identitatii sursei secrete sau ofiterului acoperit. Proiectul a fost initiat de senatorul PSD, Cristian Maior, si de deputatii PSD Ion Stan, Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu.

Disputa pentru butonul de comanda

Necesitatea constituirii unei comunitati de informatii a fost promovata de presedintele Traian Basescu imediat dupa criza ostaticilor romani din Irak. La Cotroceni a avut loc o discutie intre sefii serviciilor de informatii si lideri politici pentru elaborarea proiectului de lege. Din acel moment, parerile despre oportunitatea si subordonarea acestei noi institutii au fost impartite. Emil Boc, liderul PD, sustine ca CNI trebuie sa fie coordonata de presedintele tarii. In schimb, premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, s-a aratat mai reticent. El sustine ca este important cine va fi beneficiarul produsului serviciilor de informatii. Mai mult, in opinia premierului un astfel de proiect trebuie sa fie rezultatul unei dezbateri si al unei consultari. “Executivul are un rol importat pe aceasta tema“, a subliniat Tariceanu.
Demersul PSD pare sa fie o mana intinsa premierului Tariceanu. Punand deja pe masa Parlamentului un proiect de lege dedicat CNI si solicitand ca acesta sa fie dezbatut in procedura de urgenta face aproape inutil demersul Cotroceniului. In orice caz, chiar daca va mai fi depus spre dezbatere si un al doilea proiect, procesul legislativ va fi mai indelungat si, la final, legea ar putea sa nu mai fie ceea ce si-a dorit Cotroceniul.

FOTO: Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE) isi cauta un suprasef