Drept raspuns la situatia critica in care se afla sistemul medical, senatorul PSD Sorin Oprescu a anuntat ieri in plenul Senatului depunerea unei motiuni simple pe tema reformei in domeniul sanatatii. Motiunea a fost semnata de 54 de reprezentanti ai grupurilor parlamentare ale PSD si PRM.
Despre motiunea ce are ca tema "Sistemul sanitar in viziunea Guvernului de dreapta. Reforma sanitara: marea pacaleala", Oprescu a afirmat ca scopul acesteia este cererea expresa de a-i spune "pa" actualului ministru al Sanatatii, caruia ii cere "sa ne lase in pace, ca si asa suntem chinuiti cu alte probleme sociale generale, nu mai avem nevoie de inca un mascarici in plus". Oprescu a declarat ca in sistemul sanitar este "haos", referindu-se la legislatie, cozile de la farmacii sau "subfinantarea cronica". Cei 54 de senatori PSD si PRM solicita un "vot realist" fata de reforma sistemului sanitar din Romania, vot impotriva "haosului creat", a "dispretului fata de oameni" si impotriva "distrugerii fondului biologic al poporului roman". Totodata, semnatarii sustin ca sistemul sanitar a intrat intr-o criza fara precedent, la aproape un an si jumatate de guvernare a Aliantei. Potrivit acestora, cauzele pentru aceasta situatie sunt politica fiscala a Guvernului Tariceanu, care "diminueaza inacceptabil fondurile si asa insuficiente ale sanatatii" si "politica iresponsabila, lipsita de orice coerenta", a Ministerului Sanatatii, condus de Eugen Nicolaescu (foto). Senatorii PSD si PRM tin sa atraga atentia asupra mai multor "carente", printre care "haosul si minciuna din noul sistem de compensare al medicamentelor", "nefasta gestionare a programelor nationale de tratament in diabet, cancer, SIDA", hartuirea fara precedent a medicilor".

O criza fara precedent

Un alt semnal de alarma din partea semnatarilor vizeaza "favorizarea" laboratoarelor private de analize medicale. Acestia sustin ca, in conditiile in care finantarea este oricum precara, Ministerul Sanatatii a stabilit ca laboratoarele de spitale sa nu mai poata face investigatii decat pentru bolnavii internati. In opinia semnatarilor, aceasta inseamna ca zeci de laboratoare din marile spitale judetene si municipale, dotate in ultimii ani cu aparatura ultra-performanta din bugetul Ministerului Sanatatii, isi vor restrange activitatea, concediind o mare parte din personal. PSD si PRM considera ca Guvernul Tariceanu si Ministerul Sanatatii se afla intr-un blocaj managerial in fata crizei din sistemul sanatatii, criza "pe care ei au provocat-o". Textul motiunii mai arata ca "deocamdata, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, incearca sa-si acopere ignoranta si incompetenta dand vina pe fosta guvernare PSD, care ar fi fost "generoasa" cu oamenii bolnavi, si pe directorii de spitale, vinovati ca au tratat mai multi bolnavi decat ar fi dorit ministerul". In finalul motiunii, semnatarii solicita demisia ministrului Eugen Nicolaescu pentru "haosul" creat si pentru "dispretul" fata de cetateanul roman. "Dorim sa fim reprezentati de un ministru competent, care sa aiba sustinerea intregii clase politice, care sa re-aduca sanatatea din Romania acolo unde ii este locul, cat mai aproape de Europa", au mai spus acestia.