Candidatii PSD si PD-L vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor locale in vederea desemnarii castigatorului mandatului de primar al municipiului pentru urmatorii patru ani.

Rasturnare de situatie in lupta pentru presedintia Consiliului Judetului. Pana la ora 14.00 presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, se afla in frunte, la o distanta infima de contracandidatul Eugen Chebac (PSD). La raportarea de la ora 16.00 Eugen Chebac a preluat conducerea, la o distanta de 0,6%, ce inseamna doar circa 700 de voturi. Distanta fata de Eugen Durbaca a crescut la 1,3%, conform raportarii de la ora 18.00, Biroul Electoral Judetean efectuand pana la acea ora centralizarea datelor din 66% dintre sectiile de votare din judet.

Lupta pentru functia de primar al Galatiului se va decide in cel de-al doilea tur de scrutin, cand se vor infrunta Dumitru Nicolae (PSD) si Andrei Lisinschi (PD-L). Ordinea finala dupa numararea voturilor in toate cele 164 de sectii de votare din municipiu este urmatoarea: Dumitru Nicolae (35,48%), Andrei Lisinschi (23,63%), Marius Stan (18,82%), Razvan Avram (11,82%).

Numar mare de voturi anulate

Social-democratii galateni au obtinut cel mai mare numar de mandate in viitorul consiliu local, dupa ce au primit 26,2% dintre cele 91.094 de voturi valabil exprimate. Acestia au fost urmati de reprezentantii Partidului Democrat-Liberal (21,67%), ai Partidului Conservator (17,69%) si ai Partidului National Liberal (17,08%). Cei mai castigati sunt totusi pedelistii si liberalii, care au obtinut semnificativ mai multe mandate decat la precedentele alegeri locale.

In urma rezultatelor obtinute duminica si a redistribuirii voturilor de la partidele si candidatii care nu au indeplinit pragul electoral minim, PSD a obtinut opt mandate de consilieri locali, PD-L va avea sapte mandate, iar PC si PNL cate sase.

Incidentele constatate la 18 sectii de votare din municipiu au dus in final la anularea a nu mai putin de 5,1% dintre voturile exprimate pentru Consiliul Local si 3% pentru primar, conform informatiilor furnizate de judecatorul Robert Florea, presedintele Biroului Electoral Municipal. Este un procent foarte mare, tinand cont de faptul ca la urne s-au prezentat doar 35,73% dintre cei cu drept de vot.

Nu s-au inghesuit la urne

Galatenii au respectat traditia de la precedentele alegeri, procentul de participare la scrutinul de duminica fiind de 45,73% la nivelul judetului, cu 4% mai putin decat media pe tara. Locuitorii din mediul rural s-au detasat serios de cei din mediul urban, la ora inchiderii urnelor inregistrandu-se o participare de 57,93%, fata de doar 37,55% in mediul urban.