Dupa ce si-au adjudecat mult ravnitele locuri de parlamentari, politicienii isi bat joc de mandatele acordate, transformand legislativul Romaniei intr-un circ de prost gust. Manati de interese meschine, alesii PUR si PRM il salveaza pe Adrian Nastase de la decesul politic, propulsandu-l in fruntea Camerei Deputatilor. Din comentariile facute de deputatii PRM, reiese ca Alianta, prin propunerea Monei Musca, a contribuit si ea la propriul ei esec, multi dintre colegii de partid ai lui Vadim Tudor declarand ca erau dispusi sa voteze un alt candidat al Aliantei - pe Crin Antonescu, de exemplu. Ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament pledeaza, de fapt, in favoarea declansarii alegerilor anticipate, in actuala formula fiind clar ca nu vom avea parte decat de penibile lupte politice. Comportamentul parlamentarilor demonstreaza, inca o data, proasta calitate a politicienilor damboviteni, ramasi tot la stadiul de bieti parveniti neaveniti in politica. Convinsi, intr-un final, ca nu pot ramane la guvernare, PSD-istii s-au angajat, ieri, intr-o lupta pe viata si pe moarte pentru impunerea lui Adrian Nastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor - miza cu adevarat imensa daca ne gandim ca, astfel, PSD ar putea juca cum pofteste guvernul Aliantei. Din pacate pentru Alianta "D.A.” si candidatul propus de ea, deputatul PNL Mona Musca, PUR-ul nu a confirmat sperantele taberei lui Basescu ci a ramas alaturi de PSD. In plus, PRM-istii - flatati de recenta decorare a lui Corneliu Vadim Tudor si opariti de indiferenta Aliantei - l-au sustinut si ei pe candidatul PSD, diminuand astfel sansele liberalilor si democratilor. Ajunsi intr-o situatie in care fiecare vot conta, liderii PSD, PUR si PRM - tematori fata de tradarea unora dintre colegii lor de partid - nu au acceptat votul secret ci au luptat din rasputeri pentru un vot controlat. Scenariul din camera Deputatilor s-a repetat si la Senat, unde s-au infruntat democratul Radu Berceanu si PSD-istul Nicolae Vacaroiu.

Greseala Aliantei a costat-o un presedinte

Desi inclestarea dintre opozitie si puterea reprezentata inca de PSD a durat ore intregi, Alianta "D.A.”, sprijinita de UDMR si de grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara, nu a reusit sa se impuna. Rezultatul: acuzand nerespectarea secretului votului, deputatii PNL si PD au parasit plenul in timpul votului - cu doar 30 de minute inantea orei programate pentru depunerea juramantului de catre presedintele ales, Traian Basescu - lasand conducerea Camerei si fara doi secretari de sedinta. Desi presedintele interimar Aurel Vainer a protestat, cerand sa se consulte regulamentul, PSD a profitat de greseala Aliantei - care nu s-a retras de la inceput - si a fortat continuarea votului, avand cvorumul asigurat de prezenta deputatilor PUR si PRM. Dupa ce a asistat neputincios la neobisnuita prestatie parlamentara, presedintele de sedinta Aurel Vainer a tras o concluzie pe masura evenimentelor: "votul s-a incheiat asa cum s-a incheiat” - mai exact cu alegerea lui Adrian Nastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Spre deosebire de deputati, senatorii Aliantei au demonstrat ca sunt mult mai destepti iesind din sala inaintea votului, imediat dupa ce au realizat ca nu pot sa impuna votul secret. Mai mult, cum presedinte de sedinta era, conform cutumei, liberalul Radu Campeanu - cel mai varstnic dintre ei - senatorii nu au mai putut sa-si continue sedinta. Pentru a iesi din impas, senatorii i-au luat la rand pe cei mai in varsta dintre colegi si le-au oferit presedintia. Realizand ca este vorba de fortarea regulamentului, daca nu cumva chiar incalcarea lui, Viorel Dumitrescu - PRM - si Ion Iliescu - PSD - au refuzat onoarea. Nu la fel a procedat si Vasilica Moisic, senator PRM aflat la primul mandat, care a acceptat sa conduca o sedinta a carei legalitate poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Vacaroiu, in continuare presedinte al Senatului

Cealalta Camera a Deputatilor, Senatul, si-a "adjudecat” un mai vechi presedinte, si tot de la PSD. Asadar, Nicolae Vacaroiu a fost mandatat, pentru inca patru ani, sa fie al doilea om in stat. Cu toate acestea, Adrian Nastase a luat cuvantul - nicidecum Nicolae Vacaroiu -, inainte ca presedintele Traian Basescu sa-si rosteasca discursul, fapt care a demonstrat ca ierarhia in PSD a avut intaietate in fata celei de stat. Discursul lui Basescu a fost unul obisnuit, prin care si-a reiterat promisiunile din campanie. Un singur lucru ar mai fi de adaugat, si anume ca, imediat dupa ce a devenit presedinte in exercitiu, Traian Basescu si-a manifestat din plin… aprecierea fata de Adrian Nastase, invitandu-l sa-si dea demisia din functia de premier, atata vreme cat alegerea lui ca presedinte al Camerei Deputatilor il baga intr-o deplina incompatibilitate. Vizibil intunecat la fata, Adrian Nastase l-a asigurat pe seful statului ca este constient de situatia sa si azi va prezida, pentru ultima data, o sedinta a Executivului Romaniei.