Noaptea s-a dovedit a fi un sfetnic bun pentru liderii partidului de guvernamant, care au realizat ca este nu numai inutila dar si penibila sesizarea BEC pe tema distribuirii fluturasilor cu numele candidatilor considerati indezirabili de catre "Coalitia pentru un Parlament curat”. Ca urmare, chiar daca orgoliul activistului Octav Cozmanca a iesit destul de sifonat, PSD nu s-a mai acoperit de ridicol cerand unei institutii independente - sau macar considerata ca atare - sa ia masuri in afara atributiilor sale legale. Dupa o indelungata chibzuinta, liderii PSD s-au multumit doar cu posibilitatea ca toti colegii lor de partid lezati de demersul societatii civile sa ceara birourilor judetene electorale, in nume propriu, "reperarea” demnitatii sifonate, plus clondirul de mastica aferent.

Din adept inflacarat al comunismului, Ion Iliescu a ajuns fin analist al globalismului

In timp ce PSD a cotit-o la timp in spinoasa problema a informarii cetatenilor - mai ales a celor din mediul rural, ramasi prada productiilor pro-guvernamentale emise zilnic de TVR si "Radio-Seuleanu”, Ion Iliescu a dat-o din nou in bara. Concret, acest presedinte al tuturor romanilor care n-au plecat creanga sa-si caute norocul in lumea larga a recunoscut senin ca deplasarile sale electorale sunt platite de… Partidul Social Democrat, organizatie fara nici o legatura cu ONG-urile sau alte organizatii apolitice. Ca si in alte dati, apreciem sinceritatea distinsului nostru sef de stat, mai ales in conditiile in care afirmatia facuta il incrimineaza direct si mai ales constitutional. Cu acelasi respect fata de lege, Iliescu a mai considerat absolut normala prezenta sa pe afisele electorale ale PSD, mai ales ca de acolo zambeste norodului candidatul Iliescu si nicidecum presedintele Iliescu. In fata unei asemenea explicatii clare, nu ne ramane decat sa speram ca sanatatea viitorului senator nu va avea de suferit din cauza actualei sale dedublarii. Deocamdata, Iliescu se dovedeste a fi in forma, ba chiar si-a gasit timp si pentru o noua productie literara in care ne lamureste de aceasta data cum stau lucrurile cu meandrele social-democratiei si globalizarii. Bineinteles, lansarea volumului, intitulat chiar "Social-democratia si globalizarea - solutii social democrate pentru o ordine globala”, i-a prilejuit autorului-presedinte-candidat o alta iesire in spatiul public, in mod evident fara nici o conotatie electorala chiar daca a avut loc in plina campanie si nu intr-o stramta librarie ci in vastul spatiu rezervat Targului de carte "Gaudeamus”. Oricum, cei care vor sa afle cum e cu globalizarea si social-democratia pot sa afle acum o parere autorizata, emanata de un politician care a trecut prin complexe faze de initiere inainte de a accepta sa se intovaraseasca cu occidentalii capitalisti pusi pe rele.

Ping-pong electoral pe teme de integrare

In timp ce presedintele Ion Iliescu ne dezvaluie cate ceva din sinergia globalizarii, colegii de partid ai candidatului PSD Iliescu ii acuza pe liberali si democrati ca pun in pericol integrarea Romaniei, interpretand total "eronat si iresponsabil” proiectul de raport, referitor la Romania, intocmit de catre Parlamentul European. In fapt, opozitia sustine ca performantele guvernarii PSD sunt mult inferioare raportarilor oficiale si, prin urmare, Romaniei ii trebuie inca 5-6 ani pentru a atinge nivelul necesar accederii in Uniunea Europeana. Dincolo de faptul ca toate partidele - in frunte cu PSD - s-au declarat, anterior campaniei, de acord cu neincluderea integrarii printre temele electorale, trebuie sa recunoastem ca oficialitatile de la Bucuresti au prezentat multe date eronate partenerilor externi. Mai mult, PSD nu si-a pierdut, in timpul transformarii sale post-decembriste, obiceiul PCR de a intocmi raportari false, mult imbunatatite fata de realitate. De exemplu, in statisticile oficiale, noi romanii traim mult mai bine decat ne dam seama confruntati cu necesitatile si greutatile de zi cu zi. Sau, poate, risipitori cum suntem, avem nevoie de cate un Tanasescu capabil sa ne gestioneze corect bruma de bani de care dispunem astfel incat sa beneficiem de toate firimiturile de branza si de gramele de ou, unt si carne pe care le ingurgitam lunar, pe cap de locuitor, in statisticile guvernarii pesediste. Revenind strict la ping-pong-ul electoral pe teme de aderare, tinem sa-i informam pe toti politicienii, indiferent de doctrina afisata, ca suntem in primul rand dornici sa aflam ce ni se pregateste pe plan intern, o politica coerenta si eficienta pe toate planurile - economic, social si administrativ - fiind singura garantie a integrarii noastre in randul statelor civilizate. Restul e doar gargara politica si electorala, iar de la asta ni s-a aplecat mai rau decat de la dulceata de trandafiri.