Solutia PSD pentru iesirea din criza politica actuala implica consfintirea coabitarii intre un presedinte de o culoare politica si un guvern si o majoritate parlamentara de alta culoare politica.
"Partidele parlamentare au obligatia de a gasi neintarziat o formula politica negociata pentru asigurarea stabilitatii politice. Solutia politica propusa de PSD la actuala criza are doua paliere. In primul rand, este obligatoriu sa consfintim coabitarea politica intre un presedinte de o culoare politica si un guvern si o majoritate parlamentara de alta culoare politica.
Astfel, presedintele si prim-ministrul vor fi obligati sa-si exercite strict prerogativele constitutionale, nemaifiind tributari unei aliante fictive sau folosirii cozilor de topor ale presedintelui in guvern", a declarat Geoana. El a adaugat ca este necesara, de asemenea, gasirea unei formule negociate de sprijin pentru guvern minoritar, in conditii de coabitare explicita cu presedintele, sau de gasire a "unei alte formule politice capabile sa asigure stabilitatea politica pana la viitoarele alegeri".
Geoana a precizat ca premierul Tariceanu are obligatia sa-si asume partea de culpa in tolerarea si amplificarea actualei crize politice, avand astfel o sansa sa contribuie la gasirea unei solutii, si nu la crearea unei probleme. Totodata, Geoana a aratat ca restructurarea Guvernului este un prim test asupra modului in care premierul Tariceanu intelege sa contribuie, prin fapte, la depasirea actualei situatii. Liderul social-democrat lanseaza invitatia partidelor parlamentare de a gasi aceasta formula la inceputul sesiunii parlamentare si ca formatiunea sa doreste si realizarea de consultari individuale cu partidele parlamentare, inclusiv cu PD, pentru depasirea acestei crize. (Dan Ghetu)