Liderii PSD avertizeaza PUR si UDMR sa nu spere ca vor primi prea multe portofolii ministeriale. Miron Mitrea considera ca ele cer prea mult, iar Mircea Geoana le anunta ca viitorul Cabinet va avea o structura europeana, cu putine ministere.
Satisfacerea cererilor celor doua partide cu care PSD intra in coalitia ce-si doreste sa formeze majoritatea parlamentara ar avea drept consecinta o structura guvernamentala mamut. Atat PUR, cat si UDMR supraliciteaza pentru a fi sigure ca, pana la urma, vor avea cel putin cate trei ministri in Cabinet si cate un vicepremier.
PSD nu da semne ca ar accepta o asemenea varianta si lanseaza avertismente, mai mult sau mai putin voalate, ca cele doua forte politice s-o lase mai moale.
Ministrul Miron Mitrea, al carui minister al Transporturilor este vizat de UDMR, sustine ideea viitorului prim-ministru Mircea Geoana de a forma un Guvern cu o structura europeana, in sensul ca va fi mai restrans, iar fiecare minister va cuprinde mai multe domenii de activitate economico-sociala. “PUR si UDMR cer prea mult, chiar si ministerul meu, care este tentant pentru toti, dar lucrurile se vor limpezi la 13 decembrie, cand vor fi adevaratele discutii pentru formarea noului guvern“, a declarat ieri Mitrea.

Putintica rabdare pana luni

PSD da de inteles ca discutiile despre impartirea fotoliilor ministeriale sunt, deocamdata, premature. Mircea Geoana si-a luat in serios rolul de viitor prim-ministru si s-a aflat ieri la Galati, pentru a cunoaste cateva dintre prioritatile locale, care sa fie luate in considerare de viitoarea guvernare. El a declarat ca discutiile privind con-stituirea viitorului Guvern sunt structurate pe patru etape, abia ultima fiind desemnarea celei mai bune formule de guvernare. Mai intai, a precizat Geoana, trebuie stabilite prioritatile pentru perioada 2005-2008, apoi trebuie schitat programul de guvernare si, intr-o a treia etapa, sa fie definita structura guvernamentala.
“Nu vom face un Guvern mare, ci o formula supla de guvernare, cu un numar limitat de ministere si de ministri delegati. Componenta Guvernului va fi stabilita dupa 12 decembrie. Pana atunci vom discuta despre programul de guvernare, iar la 30 decembrie Guvernul va fi gata sa inceapa treaba“, a declarat Geoana.

FOTO: Pretentiile UDMR si ale PUR ii dau dureri de cap lui Mitrea