Analistul politic Stelian Tanase (foto) publica in Adevarul articolul "Opozitia misionarului", pe care il puteti citi in continuare.
'PSD sustine ca nu doreste sa vina la guvernare decat dupa alegeri, daca se poate, organizate la termen. Substratul acestui scenariu este ca de azi pana in 2012 PDL se face praf.
Ultimele sondaje de opinie care indica scaderea dramatica a popularitatii gruparii Basescu & Boc & PDL a sporit adrenalina in randurile Opozitiei. Daca pana acum parea o adunatura neresemnata cu pierderea alegerilor din 2008-2009 si ratacea frustrata prin salile Parlamentului, acum nu se mai uita spre trecut, face planuri, viseaza cu ochii deschisi Puterea. Ambele partide - PSD si PNL - au decartat. Dar scenariile sunt diferite. PSD sustine ca nu doreste sa vina la guvernare decat dupa alegeri, daca se poate, organizate la termen.
Substratul acestui scenariu este ca, de azi pana in 2012, PDL se face praf. Trebuie lasat timp PDL-ului sa se afunde si mai adanc in esec. Abia din toamna, cand populatia va resimti din plin efectele masurilor dure luate de Cotroceni la 6 mai 2010, caderea partidului de guvernamant va deveni ireversibila si chiar se va accelera. Astfel incat victoria PSD va fi mai categorica pe masura ce trece timpul. In acest context, nu e cazul sa se organizeze alegeri anticipate. E de luat in calcul ca in 2012 va obtine 51 procente si va guverna singur. As recomanda picioarele in ligheanul cu apa rece.
Premisa de la care pleaca strategii PSD este ca social-democratii capitalizeaza mai mult decat liberalii criza, erorile guvernarii si nemultumirea populatiei. Pe acest fond, PSD - sub conducerea lui Ponta - sustine mai ferm ca altadata valorile traditionale ale stangii. Cauza reala o gasesc in cautarea de electorat suficient de numeros care sa-l aduca la Putere in 2012. Criza de acum e considerata la varful PSD o ocazie perfecta pentru o reorientare ideologica si, in consecinta, a agendei politice proprii.
De unde indepartarea rapida de PNL si de ideea unui program politic comun. PSD face o corectie de traiectorie, resimtita ca o conditie obligatorie de noul lider Victor Ponta. In subsidiar citim reprosul ca sub Adrian Nastase si Mircea Geoana partidul o luase spre centru, creand o confuzie care a dus la pierderea mai multor randuri de alegeri. Mai curand, de "vina" e schimbarea radicala a hartii sociale a Romaniei in 20 de ani. Electoratul lui Iliescu s-a subtiat drastic, asa ca trebuie inventat unul nou. Oare caderea PDL este o conditie suficienta pentru a crea un nou electorat de stanga? Sau ajunge vechiul vot negativ? Criza pare sa fie ocazia potrivita pentru aceasta schimbare.
Un pandant al acestei strategii este ca destui cred la varful PSD ca partidul nu trebuie sa faca mare lucru, daca se poate chiar nimic, pentru a evita greselile. Trebuie doar sa astepte, sa joace pe erodarea de la sine a Puterii. Inevitabil, PSD - in aceste calcule - va castiga alegerile din 2012. Asa s-a intamplat in 2000, cand dupa guvernarea Constantinescu & CDR, fara ca PSD sa fie prea activ, a revenit la Putere dupa 4 ani de Opozitie, jucand numai pe greselile adversarului, pe nemultumurile populatiei, pe dezamagiti. Totul pe fondul unei crizei economice internationale, ca si azi. Asistam de la o vreme la o controversa din ce in ce mai vie intre PSD si PNL, ambele aflate in competitie deschisa pentru a prelua Puterea pe ruinele lasate de PDL. Suntem abia la inceputul unui nou proces politic.
E de vazut. '