Liliana RUSE (foto) publica in Gandul articolul "Trista poveste a victoriei lui Che Ponta asupra lui Fidel Antonescu", pe care il puteti citi in continuare.
In urma cu doar trei luni, pozau in cuplul caricatural al revolutionarilor cubanezi in lupta cu dictatura. Comparatia i-a venit lui Victor Ponta, autoportretizat rebelul coborat din munti pentru a-l scoate pe tiran din palatul sau. Si, cum fara Fidel, Che ramane doar un criminal sangeros, presedintele pesedist l-a luat in tandem pe omologul sau de la PNL. Liberalul Antonescu ar fi preferat sa fie comparat cu Havel, dar, imbatat de perspectiva viitoarei guvernari, Antonescu a acceptat rolul alocat de Ponta.
Promisiunea de revolutie s-a evaporat rapid. Che Ponta a descoperit ca, daca are rabdare, il poate rasturna pasnic pe dictatorul Basescu peste 5 ani, fara ajutorul lui Fidel Antonescu, doar lasandu-i pe guvernanti sa se compromita singuri. In mai putin de un an, PSD a reusit sa ajunga la 42 la suta in sondaje, printr-un joc de imagine, fara sa faca nimic concret. In timp ce Antonescu se odihnea intr-o binemeritata vacanta dupa obositoarele absente din Parlament, Ponta alerga prin organizatii, plangea pe umarul sinistratilor fara sa-i vada la fata, acuza PDL de fascism, promitea ca va castiga anticipatele si ca, daca vine la putere, va lua de la bogati si va da la saraci.
Printre atacurile suburban-vadimiste, la adresa PDL si a lui Basescu, Ponta mai scapa si cate o ironie la adresa lui Antonescu, ridiculizand orice tentativa a liberalilor de a forma o coalitie menita sa duca la o schimbare de regim si facandu-i responsabili in solidar cu PDL pentru dezastrul economic actual.
Poate ca planul de gherila politica a lui Ponta le displace celor care l-ar vrea inlaturat urgent de la putere pe Traian Basescu, dar el este corect din perspectiva PSD. In acest moment, orice alianta intre social-democrati si liberali n-ar avea decat un rol de imagine, de care pesedistii umflati in sondaje nu au stricta nevoie. Anticipatele din visele lui Antonescu nu pot fi suportate financiar si logistic de niciun partid, deci cel mai probabil alegerile vor fi la termen, timp berechet pentru PSD sa mimeze alternativa la PDL si pentru PNL sa devina insignifiant. Ponta are in plan alianta cu liberalii dupa 2012, dar cu un PNL care se valoreze mult mai putin si sa primeasca, subsecvent, o portie mai mica din halca guvernarii.
Raspunsul lui Crin Antonescu a fost neinspirat si neconvingator: PSD e iresponsabil si, precum PDL, este un urmas al FSN. In plin proces de disonanta cognitiva, dl Antonescu a trecut sub tacere reciproc-avantajoasa colaborare din ultimii 5 ani ai urmasilor lui Bratianu cu cei ai lui Iliescu sau privirea-i dragastoasa din noaptea alegerilor la topaiala antologica a lui Geoana, dupa esuatul proiect comun Iohannis.
Crin Antonescu ii invinovateste pe toti: pe Basescu si PDL pentru haosul guvernarii, pe social-democrati pentru faramitarea opozitiei. Siesi nu are nimic a-si reprosa. Nici neintelegerea faptului ca electoratul nu se castiga doar cu volute retorice, nici ca PNL a devenit comod spre lenes, prost organizat si inconsistent, pentru ca un partid ia chipul liderului sau. Acestea raman discutii pentru viitorul congres PNL, cand dl Antonescu isi va lua probabil adio de la politica.