Roxana Preda a publicat in "Evenimentul Zilei" articolul cu titlul "Geoana flutura steagul pacii in fata lui Iliescu-Nastase", pe care il puteti citi in continuare.
'Liderul PSD Mircea Geoana s-a intalnit cu presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, si cu presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, pentru a pregati congresul acestei formatiuni politice.
Lucrarile Consiliului National menite a pregati organizarea si desfasurarea Congresului PSD ar putea avea loc pe data de 12 februarie. Inca presedinte al PSD, Mircea Geoana a fluturat steagul pacii si a sustinut ca Iliescu si Nastase nu sunt opozantii sai, ci doar lideri care cer o analiza necesara in partid. Pe de alta parte, Geoana a anuntat ca intra in campanie in vederea Congresului.
"Daca cer o analiza nu insemna ca sunt opozantii mei. Si eu cer o analiza. Nu am facut niciodata vreun repros unui coleg de-al meu. Domnul Nastase are dreptul la exprimare. Intalnirea noastra este una normala a unor lideri importanti care se consulta" a explicat Geoana, citat de Antena 3.
Liderul PSD a precizat ca-si va face campanie in interiorul partidului pentru a-si sustine candidatura la presedintie la viitorul Congres. "Va fi evident o campanie. PSD este un partid care are nevoie sa-si consolideze castigul electoral de la ultimele alegeri. Am castigat foarte multe voturi dincolo de bazinul nostru traditional. Sper ca PSD sa devina mai atractiv pentru tineri si salariati. Ne intereseaza o schimbare de fond in aceasta perioada de redefinire a partidului.

Iliescu vrea lideri charismatici

Intalnirea celor trei vine pe fondul unor voci critice, inclusiv a lui Adrian Nastase, care vorbeau despre necesitatea unei schimbari majore intr-un partid care si-ar fi pierdut identitatea de stanga si capacitatea de a castiga alegerile.
La finalul reuniunii restranse, Ion Iliescu a spus ca
partidul trebuie condus de o echipa formata din oameni cu autoritate si charisma. "Partidul acesta are suficienti oameni. PSD trebuie sa fie al unei intregi echipe care sa fie formata din oameni cu autoritate, carisma si credibilitate. Nu doar liderul , ci toata echipa de conducere a PSD trebuie formata din oameni credibili care sa sa dovedeasca prin ceea ce fac ceea ce sunt" a declarat Iliescu.
El a adaugat ca organizarea Congresului nu trebuie amanata prea mult. "In primul Consiliu National ar trebui pregatit. Nu trebuie lungit prea mult. In prima jumatate a lunii februarie ar trebui pregatite tezele pentru Congres" a spus el.

Nastase vrea sa apese pe refresh button

Adrian Nastase a declarat ca partidul are nevoie de un "refresh button", de o "repornire energica, puternica, cu optimism si concepte noi" care sa-i permita sa inteleaga "modificarile din electorat si o reformare ideologica".

"Imi doresc ca partidul sa devina extrem de combativ . Stiu din experienta altor cicluri electorale ca noi, ca partid, putem folosi aceasta perioada pe de o parte pentru a ne organiza pentru bataliile electorale viitoare si, pe de alta parte, pentru a actiona eficient in parlament" a spus Nastase, dand ca exemplu problema actuala a bugetului de stat pe 2010.
Ca si Iliescu, el a invocat nevoia PSD de spirit de echipa si solidaritate. "Eu am fost mereu un sutinator al ideii ca politica este un joc de echipa. Vom cauta in perioada urmatoare cele mai bune variante de echipe de conducere tocmai pentru a raspunde unei anumite stari de dezamagire cara exista in randul colegilor si simpatizantilor nostri. Suntem un partid foarte mare, oamenii sunt cu ochii pe noi. Trebuie sa vada ca exista discutii pe programe si nu doar pentru scaune", a mai sustinut liderul CN.'