Fostul ministru de Interne din Cabinetul Nastase a afirmat ca situatia existenta la varful principalelor servicii de informatii, unde conducerea este asigurata in mod interimar, situatia din Ministerul Apararii, unde ministrul tocmai a fost suspendat, impreuna cu faptul ca nu a fost numit inca un procuror-general, fac ca Romania sa apara ca un "stat amputat". Saniuta a apreciat ca aceasta intreaga conjunctura constituie "un atac la adresa democratiei si o incercare de acaparare a puterii in stat de catre un singur om", nominalizandu-l in acest sens pe presedintele Traian Basescu.
Deputatul social-democrat a opinat ca, pentru depasirea acestei situatii, pe care a caracterizat-o ca fiind "de criza", se impun consultari urgente intre toate formatiunile politice parlamentare.

Constitutia, ocolita

Pe de alta parte, Saniuta a afirmat ca, potrivit propriei interpretari asupra articolului 109 din Constitutie, ar fi trebuit ca presedintele Basescu sa se consulte cu cele doua Camere ale Parlamentului cand a luat decizia de a cere inceperea urmaririi penale impotriva lui Atanasiu.
Argumentul deputatului PSD a fost acela ca ministrul a fost numit in functie de catre Legislativ. El a conchis ca Basescu a fost "gresit consiliat" cu privire la prevederile constitutionale. Articolul 109 din Constitutie prevede, la alin. 2, ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor" si ca, "daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie".
Pe de alta parte, Saniuta a apreciat ca plangerea penala depusa impotriva ministrului Atanasiu de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu a survenit "intr-un moment nepotrivit".