Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat ca incercarea de a estompa actuala criza politica prin organizarea alegerilor europene este "nedemna si incorecta". Diaconescu a spus ca, indiferent daca alegerile pentru Parlamentul European vor fi organizate in mai sau in septembrie, noii reprezentanti ai Romaniei in PE isi vor incepe mandatul abia in octombrie.
El a spus ca alegerile europarlamentare "nu pot reprezenta un paravan" fata de acuzele pe care presedintele Basescu si premierul Tariceanu si le-au adus in mod public. De asemenea, Diaconescu a afirmat ca, daca se intentioneaza organizarea unor alte consultari la nivel national, trebuie tinut cont de recomandarea structurilor europene privind necesitatea de a nu se amesteca temele nationale cu cele europene.
"Este inadmisibil ca opunem teme legate de acuzatiile de coruptie, pe care primii doi oameni in stat si le-au adus liber, public, in fata tuturor romanilor, si sa le consideram doar elemente de mecanisme procedurale", a spus el.
In context, Diaconescu s-a referit si la "intensul schimb epistolar" dintre premier, presedinte si partide pe tema alegerilor europarlamentare si a votului uninominal, afirmand ca intre scrisoarea primita de PSD de la presedintele Traian Basescu si cea facuta publica de Administratia prezidentiala "exista diferente destul de substantiale".
Vicepresedintele PSD a mai remarcat faptul ca atat presedintele, cat si premierul se arata "extrem de obligati" de implinirea angajamentelor asumate de tara noastra fata de Uniunea Europeana.
Diaconescu a apreciat ca alegerile europarlamentare nu sunt o promisiune a Romaniei facuta Uniunii Europene, ci o obligatie pentru respectarea statutului de membru al UE. El a afirmat ca "adevaratele obligatii europene" sunt altele, amintind in acest sens de nerespectarea obiectivului de a mentine deficitul bugetar sub 3%, de "minimul istoric" de doar 4% in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, de mentinerea clauzei de salvagardare pe Justitie.