Dupa ce a respins "sistematic" avansurile lui Petre Roman si a ignorat prezenta lui Ion Iliescu la toate dezbaterile legate de constituirea unei alternative de stanga, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a razgandit brusc. Geoana a declarat ca ideea crearii Polului Social are la baza o dezbatere despre o constructie politica viabila in zona de stanga, mai ampla decat PSD si de care PSD este interesat.
"Polul Social nu este nici al lui Roman, nici al lui Iliescu, nici al lui Geoana. Este o dezbatere despre o constructie politica, in zona de stanga, care este viabila, in care partidul nostru este interesat si care o vom sustine, asa cum am spus si cu alte ocazii, fie sub denumirea de Pol Social, fie sub forma de alternativa de stanga. Ne gandim foarte serios la o constructie pe zona de stanga mai ampla decat PSD", a afirmat Geoana.
Liderul social-democrat s-a declarat, totodata, in favoarea unor discutii cu alte formatiuni politice sau neguvernamentale care se declara ca fiind de stanga. "Crearea unei alternative a stangii este pentru noi o prioritate si vom incuraja orice dezbatere care merge in aceasta directie", a spus Geoana.
El a aratat ca, in ce priveste dezbaterea asupra crearii Polului Social, zona de constructie politica va reveni PSD, in timp ce de zona neguvernamentala se va ocupa Ion Iliescu.

Componenta posibila a Polului

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, declarase duminica ca eventualele discutii pentru lansarea Polului Social, preconizat de Ion Iliescu si Petre Roman, nu implica PSD.
Ion Iliescu si Petre Roman pregatesc pentru perioada urmatoare lansarea Polului Social, o structura institutionala care sa actioneze ca o "cupola" pentru partidele din zona de stanga a esichierului politic si care sa includa, pe langa PSD si FDR, formatiuni ecologiste si sindicale. Printre partidele vizate se afla PSD, Forta Democrata din Romania, Partidul Socialist, PIN, la acest moment purtandu-se negocieri si cu membri ai PRM.