Conflictul dintre Putere si Opozitie se amplifica pe zi ce trece. Astfel, dupa ce reprezentantii de varf ai Puterii nu au scapat nici o ocazie sa arunce toate nerealizarile in carca fostului partid de guvernamant, membrii PSD au hotarat ieri sa riposteze nu numai prin replici dure. Prin urmare, senatorii si deputatii PSD au parasit, marti dupa-amiaza, dezbaterile din plenul celor doua Camere ale Parlamentului pe marginea raportului "Pregatirea aderarii la UE - prioritate a Guvernului Romaniei in 2005", prezentat de primul ministru Calin Popescu Tariceanu.
Mergand pe principiul "cum ne intalnim ne scoatem ochii", demersul social-democratilor a venit in urma unor atacuri dure de ambele parti, care au avut loc imediat dupa prezentarea raportului de catre seful Executivului. Parlamentari PSD, printre care si presedintele partidului, senatorul Mircea Geoana, au acuzat Guvernul de extinderea acuzelor politice si a politicianismului in zona integrarii europene, care ar trebui sa reprezinte un interes national pentru Romania. Mai mult chiar, Geoana nu s-a multumit doar cu atat si a continuat cu o serie de acuze adresate in mod direct premierului. Bineinteles ca nici "aliatii" nu s-au lasat mai prejos si prin vocea lui Tariceanu au calificat PSD drept "prizonierul mentalitatii comuniste". Seful Executivului a spus ca avertismentele, amenintarile si "profetiile" lansate de presedintele PSD il fac sa semene cu "noua mama Omida a politicii romanesti". In opinia lui Tariceanu, Geoana a parut "mic si ridicol" incadrat de Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea, considerati greii PSD. In replica, parlamentarii social-democrati s-au ridicat si au parasit sala, preferand sa se opreasca pe holul central pentru a asculta un concert de colinde oferit de ansamblul de copii "Obarsia-Olt". La scurt timp dupa incident a urmat runda a II-a, cea a declaratiilor de presa.

Geoana ii vede pe liberali pe urmele taranistilor

Astfel, Mircea Geoana a declarat ca primul ministru a promis, in urma cu un an, ca nu va invoca greaua mostenire a fostului Guvern si ca miza integrarii se va situa deasupra luptei politice. "Prin ambele declaratii pe care le-a facut premierul Tariceanu a mintit, asa cum Alianta portocalie a mintit cu toate promisiunile electorale", a spus Geoana, care a promis de acum inainte o "riposta pe masura a PSD". Mai mult decat atat, liderul pesedistilor a apreciat ca liberalii se indreapta acum intr-un loc similar in istorie cu cel al taranistilor, in conditiile in care intentioneaza sa fuzioneze cu democratii. La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, presedinte executiv al PSD, a afirmat ca nu are prea multe de spus in privinta dezbaterilor pentru ca "dincolo de smecheria ieftina de a distribui un raport si de a veni cu un alt raport, marele deserviciu facut de Guvern este ca a introdus problematica europeana in campul murdar al politicii interne". De cealalta parte, Tariceanu a gasit de cuviinta sa isi exprime, in fata presei, regretul pentru o "actiune tipica de sorginte comunista" a celor de la PSD. Seful Executivului a adaugat ca atunci cand a fost atacat a cerut dreptul la replica in privinta unor afirmatii, aceasta fiind esenta dezbaterilor parlamentare.