Sefii Consiliului Judetean (CJ) vizati de schimbare nu mai sint de gasit la serviciu. Constantin Contac, pentru care prefectul a emis ordin de incetare a mandatului de presedinte al CJ, se afla la Bucuresti, vicepresedintele Dorin Ciustea, care ar urma sa fie inlocuit dupa modificarea legii administratiei publice, este in strainatate, iar secretarul general al judetului, Nicolai Colesniuc, pentru care se va sesiza comisa de disciplina a inaltilor functionari publici, s-ar parea ca este in concediu. In cazul primului dintre acestia ieri se afla totusi la birou consilierul de cabinet, insa la ceilalti doi usile erau inchise cu cheia.
Date fiind aceste conditii, vicepresedintele Marcela Lozneanu, care a avut zilele trecute pneumonie, a trebuit sa se intoarca la lucru inainte de a-si termina concediul medical. Aceasta a fost chemata telefonic la serviciu intrucit nu mai avea cine sa conduca institutia. Ea a fost apelata chiar de Constantin Contac, care a informat-o ca va gasi o dispozitie prin care ii sint transferate atributiile de presedinte, insa doar pentru zilele de luni si marti. "Din acest motiv astazi (ieri - n.r.) m-am prezentat la serviciu si am primit acea dispozitie de a-mi exercita atributiile de presedinte al Consiliului Judetean in aceasta perioada ", afirma Marcela Lozneanu.
Pe de alta parte, abia ieri la amiaza s-a trimis spre CJ ordinul prefectului Cristian Roman privitor la destituirea lui Constantin Contac. Desi era semnat si datat vineri 26 august, el a fost intre timp modificat. Dupa mai multe consultari cu juristii s-a ajuns la concluzia ca primul reprezentant al Guvernului in judet nu poate dispune incetarea mandatului, astfel incit cuvintul "dispune " a fost inlocuit cu expresia "ia act ".
Cel putin din punct de vedere juridic, situatia este in continuare una nu tocmai clara. Dupa cum aratam intr-un numar precedent, potrivit prefectului, Contac ar fi incompatibil tocmai din decembrie 2003, caz in care sutele sau poate miile de acte pe care le-a semnat ar putea fi lovite de nulitate. "Toate dispozitiile semnate sint valabile pina la data cind ordinul ajunge la consiliu ", afirma totusi Mihai Elvadeanu, secretarul general al Prefecturii. Cum insa ordinul in cauza a fost receptionat abia luni de CJ, inseamna ca, de fapt, Constantin Contac inca mai era ieri presedinte.
Nici situatia lui Liviu Contac, directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, nu este una limpede. "Chiar daca Liviu Contac si-a dat demisia, el este inca director al Directiei de Drumuri pentru ca, potrivit legii, timp de 30 de zile se afla in preaviz ", afirma consilierul judetean Gheorghe Ciubotaru, cel care se ocupa de stringerea semnaturilor necesare convocarii CJ.
Pe de alta parte, consilierii Aliantei D.A. strinsesera deja ieri jumatate din numarul necesar de semnaturi pentru convocarea unei sedinte extraordinare a CJ. Se intentioneaza ca aceasta sa aiba loc simbata, cind insa nu se va alege un nou presedinte, ci se doreste sa se transfere atributiile Marcelei Lozneanu, urmind ca apoi sa se organizeze o noua sedinta in care sa se desemneze seful institutiei. Desi cel putin oficial scorul voturilor din CJ le este defavorabil,15 - 18, liberalii sustin ca vor cistiga presedintia deoarece se bazeaza pe voturile a doi PSD-isti. In replica, liderul PSD anunta inca de saptamina trecuta ca trei consilieri ai Aliantei D.A. voteaza pentru el.
Conducerea nationala a PSD a luat ieri atitudine fata de cele intimplate la Botosani. "In actiunile declansate, in ultima vreme, de epurare si prigonire a membrilor nostri, Partidul Social Democrat isi declara sprijinul atit pentru presedintii celor doua camere ale Parlamentului, cit si pentru presedintele Consiliului Judetean Botosani si primarul Constantei ", a declarat ieri Mircea Geoana, presedintele PSD. El a catalogat drept abuz ceea ce a facut prefectul de Botosani, sustinind ca presedintele CJ a fost demis de acesta pe criterii nelegale, politice.