Desi initial rezultatele referendumului au fost catalogate chiar de catre liderii de frunte ai partidului ca fiind un esec destul de usturator, dupa o privire mai atenta asupra scenei politicii romanesti, social-democratii par sa-si schimbe radical parerea. Conform unui raport asupra referendumului din 19 mai, remis publicitatii de catre Fundatia Institutului Social-Democrat Ovidiu Sincai, procentul de 75% nu reprezinta pentru Traian Basescu decat o victorie tactica, deoarece, sustin social-democratii intr-o viziune cu tenta apocaliptica, pentru o victorie strategica ar fi necesari mai multi pasi politici precum: demiterea Guvernului, dizolvarea Parlamentului, divizarea partidelor politice si crearea partidului-stat in jurul PD. In acest context politic tulbure, specialistii social-democrati recomanda PSD sa ia taurul de coarne si sa-si asume "misiunea coalitiei pro-democratice, de a bloca transformarea de catre Traian Basescu a victoriei tactice intr-una strategica", dupa cum se specifica in document. Precizarile raportului au fost reiterate si de directorul institutului, Adrian Severin, care a apreciat ca "Traian Basescu este ostatic la Cotroceni, nu poate face nimic fara Parlament, PNL este ostatic la guvernare, pentru ca nu poate iesi fara pericolul de a disparea ca actor politic relevant, iar PD este ostatic in Opozitie pentru ca nu mai prezinta incredere pentru posibili aliati". El a adaugat ca in raport este mentionata concluzia potrivit careia sansele presedintele Basescu si a parlamentarilor PD si PLD de demitere a Guvernul printr-o motiune de cenzura sunt minime, in absenta unui acord cu PSD. "Ca atare, orice combinatie politica este dependenta de decizia PSD, cu conditia ca acesta sa joace unitar", se arata in raport.

Sprijin pentru Tariceanu

Deputatul PSD a recomandat partidului din care face parte sa initieze un moratoriu pentru stabilitatea politica a Romaniei pe termen de sase luni, acest lucru presupunand sa nu intre la guvernare, dar sa sprijine in Parlament actualul Guvern. El a mai precizat ca PSD trebuie sa semneze un protocol de colaborare politica la nivel parlamentar, care sa includa conditiile sustinerii politice si inventarul initiativelor legislative care trebuie adoptate pana la sfarsitul acestui an. "PSD trebuie sa propuna presedintelui Romaniei si liderilor partidelor politice un acord pentru respectarea Constitutiei", a mai recomandat Severin. El a aratat ca PSD nu poate sa intre la guvernare cu un an inainte de alegeri, deoarece nu exista contextul de a-si indeplini programul si obiectivele.

PSD e inca in tranzitie

Alte recomandari ale deputatului Severin catre propriul sau partid au vizat procesul de transformare interna, care trebuie accelerat prin reconstruirea organizatorica, precum si continuarea procesului de atragere si propulsare a unei garnituri de lideri politici, abandonarea strategiei negocierilor subterane, pentru obiective netransparente, care tin de interesele unui curent sau al altuia. In raportul prezentat de Severin se mai arata ca trebuie impulsionate dezbaterile autentice in partid, ocazie cu care vor putea fi evaluate in mod real diferentele de opinii si curentele existente in PSD.
El a adaugat ca PSD are nevoie de o perioada de tranzitie pana la urmatoarele alegeri parlamentare, avand ca tinta alegerile europarlamentare, care sunt esentiale pentru partid. "Daca PSD va pierde si alegerile europene, riscul principal este de a se transforma din partid-pivot al scenei politice intr-un actor secundar, a carui influenta in transformarea Romaniei nu va putea fi decat minora", se mai precizeaza in raportului lui Severin.