"Constatam, de cateva luni, ca actuala conducere a Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) este complet depasita de problematica extrem de complexa aparuta in acest domeniu, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat emis, ieri, de fostul ministru al agriculturii, senatorul Ilie Sarbu. Acesta sustine ca producatorii autohtoni de carne si produse lactate s-au vazut parasiti de institutiile statului, negasind sprijin la niciun for abilitat.

Dreptul la... transhumanta

"In ceea ce priveste transhumanta, presedinele ANSVSA, Marian Avram, a lansat, de la inceputul anului, o serie de declaratii contradictorii, care mai apoi s-au transpus in decizii cu caracter obligatoriu. Astfel, ciobanii care nu renunta la transhumanta vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei", a spus Sarbu. Senatorul a precizat ca PSD va face demersuri, inclusiv la nivelul Parlamentului European, prin intermediul europarlamentarilor sai si a influentei pe care o are in grupul socialist, pentru ca ciobanii romani care practica transhumanta sa isi pastreze acest drept.
In opinia lui Ilie Sarbu, o alta problema gestionata prost de ANSVSA este legata de anemia infectioasa ecvina. "In 2003, Romania a demarat o campanie de microcipare a cailor in vederea eradicarii acestei boli, actiunea realizandu-se in proportie de 60%. Din pacate insa, in 2006, ANSVSA a hotarat transferarea responsabilitatii identificarii si inregistrarii cailor catre Agentia Nationala de Reproductie in Zootehnie, decizie care a stopat procesul. Mai grav este faptul ca la indicatiile si cu sprijinul unor reprezentanti ai ANSVSA s-a dezvoltat o retea de colectare si abatorizare a cailor bolnavi, de la tarani, acestia din urma primind in schimbul unei sume derizorii de la diversi 'geambasi' de cai asigurarea ca vor primi despagubirile de stat conform legii", a explicat Sarbu.