Apelul premierului Tariceanu la reconciliere adresat tuturor fortelor politice a generat un raspuns extrem de prompt din partea Opozitiei. Faptul ca PSD este decis, cel putin pe moment, sa ignore apelul premirului a fost reconfirmat si de purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a aratat ca declaratia premierului facuta in acest sens este "ca apa sfintita - nici nu ajuta, nici nu strica". Totusi, apelul premierului pare sa aiba si consecinte, cu totul altele decat cele scontate, pozitia PSD radicalizandu-se si vizavi de acesta. Iar daca pana la momentul declaratiei premierului PSD adoptase o pozitie ambigua fata de depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Executivului, ulterior acesteia social-democratii s-au hotarat brusc sa puna in practica si cel de-al doilea atac la adresa Puterii. Mai mult decat atat, Diaconescu a declarat ca PSD va depune si sesizari la Parchet si DNA in ceea ce priveste acuzele pe care si le-au facut reciproc presedintele si premierul, asa cum a anuntat anterior.
De asemenea, deputatul PSD Ion Stan a solicitat, intr-o declaratie politica, demisia premierului Tariceanu, ca solutie "sigura" pentru deblocarea actualei crize politice, sustinand totodata ca se impune formarea unui Executiv din tehnocrati. Stan si-a motivat solicitarea adresata premierului prin zece motive, legate de interventia premierului "pentru influentarea justitiei in favoarea oligarhilor partidului sau", de initierea unor proiecte legislative care "legalizeaza" dependenta Serviciilor secrete de "interesele oligarhice din spatele Guvernului", de atacurile lui Tariceanu la adresa Serviciilor de informatii si de "violarea Constitutiei" de catre premier, prin emiterea unor ordonante de urgenta "prin care sunt subminate garantiile constitutionale ale libertatii si inviolabilitatii persoanelor".

Nuantari de pozitie

Chiar daca declaratiile "de razboi" ale social-democratilor s-au extins si asupra Executivului, totusi PSD pare mai degraba dispus sa faca un pas inapoi. Diaconescu a precizat ca, daca presedintele Basescu va da curs solicitarii Parlamentului de a prezenta scuze pentru afirmatiile facute la adresa forului legislativ, PSD va tine cont de acest lucru in contextul demersurilor de suspendare. Mai mult chiar, PSD anunta voalat o posibila schimbare de atitudine in aceasta privinta.
"Intai sa-si ceara scuze, dupa care vom analiza si atunci vom decide in consecinta, dar in orice caz vom tine seama de o astfel de atitudine, daca ea se va produce", a declarat Diaconescu.