Odata votat bugetul pentru 2005, PSD a revenit asupra "proiectelor sociale” - in fapt, mitei electorale - anuntate de Guvern in ultimul timp. Desi economistii au avertizat asupra problemelor ridicate de finantarea respectivelor proiecte - mult prea impovaratoare pentru anemicul nostru buget - PSD respinge orice critica si acuza opozitia de "indiferenta cinica fata de problemelor cetatenilor” si de neintelegerea "mecanismelor si echilibrelor potrivit carora functioneaza economia si bugetul general consolidat”. Executivul PSD mai acuza opozitia de "omiterea esentei actiunilor politice: aceea de a te afla exclusiv in slujba cetateanului”. Normal, dupa emotia de rigoare starnita importanta ce ni se da, ne-am intrebat si noi de ce guvernantii se pun in slujba noastra doar ultimele 4-5 luni din mandatul de patru ani incredintat, dupa ce restul de 43-44 de luni ne-au cocosat cu impozite, servicii publice de proasta calitate, indiferenta si aroganta. Caracterul pur electoral al bunavointei si intelegerii demonstrate de Guvern in ultimul timp nu poate fi pus la indoiala, indiferent de explicatiile date de cei in cauza. Problema este insa alta: cum vor fi respectate toate aceste promisiuni, facute dupa tipicul ceausist "va mai dau o suta de lei, dar potoliti-va odata”. De unde vor scoate pesedistii, presupunand ca vor castiga alegerile, banii necesari, ca de donatii ale miliardarilor in dolari facuti pe puncte de regimul roz-bombon nici nu poate fi vorba. In pofida avalansei de cifre si a elocintei ministrului Tanasescu, sa nu uitam ca, in orice tara, problemele sociale pot fi rezolvate doar prin contributia adusa la buget de populatia activa si de o economie sanatoasa. La noi, economia merge in carje iar raportul dintre persoanele active si cele asistate este in defavoarea primei categorii. Este bine asadar, sa ne gandim de doua ori inainte de a ne lasa imbatati de parfumul rozelor, mai ales ca s-ar putea ca, peste doua-trei luni, cele cateva zeci sau sute de mii aruncate in fervoarea electorala sa nu mai valoreze nici cat un kilogram de ceapa degerata.

Blanculescu viseaza un Bucuresti ingropat in petale de trandafiri

Aflat intr-o evidenta ofensiva de imagine (in primul rand proprie), energicul Ionel Blanculescu iese zilnic la rampa cu tot felul de declaratii, una mai electorala decat alta. Ca orice pesedist serios al anului 2004, Blanculescu incearca atat cat poate sa-i taie din aplomb - si sustinere - democratului Traian Basescu, devenit practic cosmarul partidului de guvernamant. De aceasta data, Blanculescu a sustinut ca liniile telefonice directe infiintate de PSD pentru a fi "in contact direct cu alegatorii” sunt asaltate de apeluri ale bucurestenilor nemultumiti de prestatia primarului Traian Basescu. Departe de noi sa spunem ca Bucurestiul este un oras bine administrat, dar opinia lui Blanculescu este desfiintata de rezultatul localelor din acest an, castigate de Basescu din primul tur si la un scor de-a dreptul rusinos pentru PSD. Mai mult, sa-ti inchipui ca bucurestenii platitori de cele mai mari intretineri din tara si beneficiari ai celor mai ridicate preturi - nu mai prididesc bocindu-si pe umarul PSD necazul de a-l avea primar pe Basescu, implica un efort de imaginatie pe care numai un Blanculescu dedicat trup si suflet partidului de la care mai spera si un mandat de parlamentar il poate face.

Bucurestenii, in continuare ostili partidului de guvernamant

Acelasi Ionel Blanculescu a mai afirmat ca PSD a recuperat din handicap si si-a recapatat credibilitatea la nivelul capitalei, ca urmare se asteapta "la un rezultat spectaculos” in urma scrutinului. Daca ne amintim de sondajul Metromedia de acum trei saptamani - in care partidul de guvernamant nu obtinea decat 18 procente in Bucuresti, credem si noi ca rezultatul scrutinului ar putea fi "spectaculos” pentru pesedistii bucuresteni. Adevarul este ca bucurestenii se arata in continuare ostili partidului de guvernamant iar rozele cele mai optimiste spera sa capete in jur de 20 la suta in capitala, astfel incat, dupa redistribuirea voturilor, sa ajunga la un scor final de 23-24 la suta. Apombul lui Blanculescu are totusi o cauza, respectiv sprijinul primit de actuala putere din partea unor oficiali ai Uniunii Europene, concretizat in declaratii favorabile guvernantilor de la Bucuresti. Intr-adevar, prin culisele politicii si puterii se vorbeste din ce in ce mai des de o sustinere a PSD de catre partenerii nostri europeni, motivata nu de calitatea social-democratilor damboviteni ci de frica colaborarii cu o alta coalitie dezlanata gen cea a fostei guvernari CDR-PD-UDMR. Deocamdata, este vorba doar de informatii neoficiale si, in plus, romanii au demonstrat deja ca sunt in stare sa rastoarne orice scenarii si sa socheze o lume intreaga cu alegerile si deciziile lor. Zvonurile pe tema au remontat insa tufa celor trei trandafiri bine scuturati de alegerile locale si de conflictele interne, rozele de tip Blanculescu aparand in lume inviorate si gata de declaratii mari. Insa oricum vor vota romanii, un lucru este sigur (mult mai sigur decat recuperarea datoriilor la buget de catre Blanculescu): in Bucuresti, PSD va obtine cel mai prost scor electoral, indiferent de cat va incinge firul telefoanelor directe instalate doar pentru a arunca alt praf electoral in ochii celor carora, acum, le cersesc votul dupa ce, timp de patru ani, i-au privit doar prin geamurile securizate si fumurii ale limuzinelor de lux.