Protestarii romani ii multumesc d-lui ambasador Mark H.Gitenstein pentru favorul ca nu sunt impuscati ca-n Siria
Jurnaul National informeaza: Mesaj din Piata Universitatii catre Excelenta Sa, domnul Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania
"Simplul fapt ca romanii pot protesta fara teama de a fi impuscati de pe acoperisuri e un progres", a afirmat, apreciind pozitiv starea democratiei in Romania, ambasadorul SUA la Bucuresti, Excelenta Sa domnul Mark H. Gitenstein intr-un discurs rostit cu ocazia Galei "Personalitatile Anului 2011".
Cei care manifesta in Piata Universitatii de mai bine de trei saptamani au tinut sa exprime public, prin intermediul Jurnalului National, ideile lor fata de acest discurs.
Scrisoare catre Excelenta Sa, domnul Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania
Dupa 45 de ani in care parintii si bunicii nostri isi puneau sperantele intr-o intoarcere a Statelor Unite cu fata catre tarile din spatele cortinei de fier. Dupa Revolutia din decembrie ’89, dupa mineriade, dupa 22 de ani de haos la nivel social, politic si economic, drepturile constitutionale au devenit un lux in Romania de azi. Cel putin asta este parerea domnului ambasador SUA la Bucuresti.
Suntem in anul de gratie 2012, suntem o tara ce face parte din Uniunea Europeana. Suntem un Stat Constitutional de Drept. Cu toate astea, suntem comparati cu Siria ca nivel al democratiei. De catre cine?! De catre trimisul diplomatic numarul unu al celui mai democratic (teoretic) sistem din lume, Statele Unite ale Americii, tara al carei simbol este Statuia Libertatii.
Este acesta un semnal de alarma? Sa ne temem pentru vietile noastre sau sa fim in continuare amuzati de retorica unui diplomat lipsit de tact si de inspiratie?
Este adevarat. In Siria protestatarii sunt impuscati, in timp ce in Romania sunt doar batuti, gazati, supusi abuzurilor fortelor de ordine, urmariti si amenintati. In Romania serviciile secrete asculta telefoanele ultrasilor, in timp ce clanurile de interlopi isi fac afacerile nestingherite. In Romania dreptul la libera exprimare si libera circulatie este incalcat vadit. Deci, sa ne bucuram si sa apreciem ca inca ne mai simtim oasele rupte si stomacul gol. E un semn ca inca suntem in viata.
Cu toate ca mi-as dori sa tin cont de sfatul distinsului diplomat american, anume sa ma bucur ca inca mai traiesc dupa atatea zile de protest, un singur lucru imi ramane neclar... Cui sa-i multumesc pentru acest favor?
Alexandru Tofan,
Membru fondator al Asociatiei Suporterilor Romani
Licentiat in Drept, director regional vanzari companie multinationala