Aveti pamant, dar nu detineti utilaje cu care sa-l lucrati? O solutie ar fi sa-l dati in arenda unei societati agricole si sa primiti bani sau produse la schimb. Atentie insa ce firma alegeti, daca nu vreti sa patiti ca Ion Seuleanu, din comuna doljeana Golenti. Omul ne-a sesizat ca si-a „inchiriat“ pamantul pe cinci ani, dar nu a primit nici un leu de la arendas pe motiv ca a fost seceta.

Seuleanu a incheiat in anul 2000 un contract de arenda cu Asociatia Agricola Înfratirea Basarabi, prin care ii dadea acesteia in administrare o suprafata de 6,88 hectare de teren. Pentru aceasta, arendatorul, adica Seuleanu, urma sa primeasca pana la 600 de kilograme de grau anual sau echivalentul in bani. Potrivit contractului, in caz de calamitate, suma de plata se reducea in functie de gradul de calamitate constatat de organele care au asigurat cultura. Vremea a trecut, arendasul a cultivat pamantul, a primit si subventii guvernamentale pentru culturi, dar nu i-a dat lui Seuleanu nici macar un bob de grau. Suparat, omul a notificat Asociatia sa-i plateasca partea ce i se cuvenea. „În termen de zece zile de la data primirii prezentei, va rog sa imi achitati suma de 102.168.000 de lei (vechi - n.r.) reprezentand totalul de plata pentru anii 2000-2003“, se arata in notificarea transmisa in ianuarie 2004. Nu a primit nici un raspuns. Atunci, Seuleanu l-a mandatat pe Stefan Mihai sa dea Asociatia in judecata, lucru care s-a si intamplat in 2004. Judecatoria Calafat a obligat Asociatia sa-i plateasca acestuia mai multe sute de lei, dar hotararea a fost contestata la Tribunalul Dolj, instanta care a casat sentinta judecatoriei si a trimis cauza spre rejudecare. Judecatoria Calafat a mai judecat o data si a stabilit ca Asociatia Înfratirea sa plateasca arendatorului 2.100 de lei, sentinta care, de aceasta data, nu i-a convenit lui Stefan Mihail. Acesta a facut recurs la Tribunal, care a casat si aceasta hotarare, trimitand-o din nou la rejudecare. Judecatoria Calafat a judecat a treia oara plangerea lui Stefan, caruia i-a dat castig de cauza. Dupa trei ani de procese si plimbat dosarul intre instante, solutia a ramas definitiva si irevocabila. Potrivit acesteia, Asociatia Înfratirea a fost obligata la plata a 3.165 de lei.

A executat praful de pe toba

Cu hotararea in brate, Stefan Mihail a incercat sa intre in posesia banilor. Si-a angajat executor judecatoresc, dar acesta nu a mai avut ce sa execute, pentru simplul motiv ca, intre timp, Asociatia si-a dat duhul cu acordul membrilor sai. Cand a mers la fata locului, executorul a fost informat ca arendasul isi incetase activitatea inca din anul 2005. „La momentul de fata, Asociatia nu mai are bunuri mobile sau imobile“, se arata in procesul-verbal al executorului din 28 ianuarie 2008. Potrivit documentelor, reprezentantul Asociatiei, Ion Colcea, a convocat o adunare prin care a cerut incetarea activitatii, din cauza pierderilor mari de recolta din anii 2002 si 2003, care au dus la neplata datoriilor catre bugetul statului, a firmei de asigurare si altor parteneri de afaceri. Acestia au scos la licitatie si au vandut bunurile Asociatiei, proprietarii de pamant dat in arenda ramanand, in schimb, cu buzele umflate. Dupa trei ani de procese si fara un leu primit pentru terenul sau, Stefan Mihail a facut plangere penala impotriva Societatii si a administratorului acesteia. Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj au dispus insa neinceperea urmaririi penale. În aceasta situatie, Stefan Mihail nu poate decat sa fluiere a paguba. Singura solutie de a recupera banii ar fi sa ceara atragerea raspunderii materiale a administratorului, lucru pe care nu l-a facut inca.