Desi in sesiunea parlamentara trecuta completarile aduse Legii nr. 10/2001 nu au trecut de votul parlamentarilor, iata ca aceasta sesiune se poate mandri, exact la sfarsit, cu o victorie in acest sens. Completarile vin sa rezolve situatia chiriasilor, dar si a celor care au cumparat case in baza Legii nr. 112/1995, care mai apoi au fost revendicate in baza Legii nr. 10/2001.

Ce shimbari au aparut

Cei ce intra sub incidenta acestei legi trebuie sa stie ca schimbarile au aparut inca din titlu, aceasta devenind Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Alaturi de aceasta schimbare este introdus in articolul 1 paragraful care precizeaza faptul ca imobilele preluate in mod abuziv de stat sau orice alta organizatie, in perioada prevazuta mai sus, se restituie atat in natura, cum era prevazut si pana acum, dar si in echivalent in bani, cand restituirea in natura nu mai este posibila. Totodata trebuie stiut ca restituirea se face de Ministerul Economiei si Finantelor din fondul extrabugetar constituit in baza Legii nr. 112/1995.

Noile completari spun ca nu se restituie in natura, ci doar in echivalent banesc, imobilele care au fost instrainate in baza Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte trecute in proprietatea statului si nici terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate in temeiul aceleiasi legi. Pe langa acestea este prevazut ca proprietarii, ale caror contracte de vanzare-cumparare incheiate in conformitate cu prevederile Legii nr. 112 au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, au dreptul la restituirea pretului de piata al imobilului stabilit conform standardelor internationale.

Mai mult, legea prevede ca tuturor chiriasilor nevoiti sa plece din casele nationalizate statul trebuie sa le asigure o locuinta din fondul de stat, iar daca acestea nu sunt disponibile, Regia Administratiei Patrimoniului de Stat le va asigura o locuinta pe care sa o ocupe prin inchiriere pana cand aceste case vor fi gata.

Abrogari cu un scop a€žnobil"

Pentru ca toate amendamentele care au completat legea votata de Parlament sa fie puse in practica a fost nevoie de renuntarea la unele articole din vechea lege. Cel mai important articol la care s-a renuntat este cel care se referea la chiriasii carora li s-au vandut apartamentele si care aveau dreptul sa le instraineze, sub orice forma, inainte de implinirea termenului de 10 ani de la data cumpararii, numai persoanei indreptatite, fost proprietar al acelei locuinte.

Astfel, nu mai putin de patru articole din Legea nr. 10/1995 au fost abrogate, insa au lasat loc unei serii de completari care le vor face viata mai usoara atat proprietarilor, cat si chiriasilor din casele nationalizate, chiar daca parerile politicienilor privind continutul noii legi sunt impartite.