Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) intentioneaza sa introduca o taxa de 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat la alegerile prezidentiale din acest an.
Pentru ca fiecare prezidentiabil ar avea de platit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei noi, adica 300.000 de euro, numarul celor care se vor inscrie in cursa pentru Cotroceni din acest an ar putea fi mai mic decat la alegerile trecute.
Conducerile PD-L si PSD vor analiza luni proiectul AEP si vor decide ce ramane si ce se adauga la el.
"Solicitarea garantiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. Dupa parerea mea, e cam mult, daca nu cumva e neconstitutonal, dar urmeaza sa analizam. Nu e o problema cand ai un partid in spate, banii se returneaza daca obtii destule voturi. Dar, chiar si asa, campania costa, mai ai de dat si pe la televiziuni", spune Mircea Toader, liderul deputatilor PD-L.
Premiera garantiei in bani a avut loc la parlamentare in 2008, cand fiecare candidat a platit cate 3.000 de lei, bani recuperati doar de partidele care au depasit 2%.
Daca rezultatele alegerilor ar fi similare cu cele din 2004, doar 4 dintre cei 12 candidati intrati in primul tur si-ar mai recupera banii, restul de 8 obtinand sub 2%.
Aceeasi regula aplicata la scrutinul din 2000 ar fi descurajat cel putin 5 dintre cei 12 pretendenti, inclusiv pe cei 3 independenti, in timp ce in 1996 - 10 din 16 ar fi pierdut sigur cautiunea.