Curtea Constitutionala (CC) a decis ieri, ca sunt constitutionale modificarile aduse Legii 47/1992 privind organizarea Curtii, Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala, astfel ca procesele nu se vor mai suspenda in urma invocarii exceptiilor de neconstitutionalitate.
Plenul Senatului a adoptat, in 24 august 2010, cu majoritate de voturi, propunerea de modificare a Legii Curtii Constitutionale si a Codurilor de procedura penala si civila, act normativ prin care se elimina suspendarea automata a proceselor in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate. La dezbaterile generale, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca adoptarea acestei legi va contribui substantial la fluidizarea procedurilor si scurtarea termenelor proceselor aflate pe rolul instantelor. "As vrea sa adaug ca un singur argument ca si aceasta modificare va contribui in mod substantial la fluidizarea procedurilor si scurtarea termenelor proceselor aflate pe rolul instantelor. Este vorba de inlaturarea suspendarii automate a proceselor in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate. Aceasta procedura a fost cauza amanarii si prelungirii termenelor de judecata timp de ani de zile, ceea ce evident nu este in favoarea justitiabililor si nici a sistemului judiciar", spunea Catalin Predoiu.
Ulterior, un grup de 40 de senatori apartinand grupului parlamentar al Aliantei politice PSD+PC a sesizat CC in legatura cu anumite neconstitutionalitati pe care le-ar contine actul normativ, insa instanta constitutionala a respins reclamatia.






Initiativa legislativa a survenit seriei de suspendari a dosarelor de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie din luna mai 2007, criticate si de Comisia Europeana in rapoartele de tara.