Comisia pentru modificarea Regulamentului Senatului si-a reluat ieri activitatea pentru a dezbate amendamentele depuse pana la 31 august.
Principalul amendament al Opozitiei se refera la punctul cel mai sensibil al Regulamentului, stabilirea posibilitatii de revocare a presedintelui Senatului. Astfel, parlamentarii PSD au venit cu initiativa ca presedintele Camerei Superioare sa fie revocat din functie in aceleasi conditii ca si presedintele tarii si numai la cererea grupului care l-a propus.
Social-democratii considera ca cererea de revocare ar trebui formata din 14 senatori, din care 7 ai grupului parlamentar majoritar si 7 ai Opozitiei. Propunerea de revocare din functie, impreuna cu raportul comisiei paritare se trimit Curtii Constitutionale. Decizia acesteia se supune ulterior dezbaterii Plenului, care poate decide revocarea cu o majoritate calificata, de doua treimi din numarul senatorilor.
La randul lor, conservatorii sunt de acord cu propunerea Aliantei de introducere a posibilitatii de revocare a presedintelui cu o majoritate simpla, dar cu mentionarea necesitatii existentei a „minimum jumatate plus unu dintre voturile senatorilor, in conditiile modificarii majoritatii politice“.