Biroul Permanent National al PD a discutat in sedinta de ieri adoptarea unei pozitii preliminare in privinta pachetului normativ referitor la legile proprietatii.
Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca s-au purtat dezbateri de fond, care vor fi urmate de analize tehnice pentru stabilirea unui punct de vedere final in cadrul Coalitiei.
Chestorul Camerei Deputatilor, democratul Ioan Oltean, a precizat ca s-au stabilit cateva principii fundamentale care se vor regasi si in legile privind proprietatea.
Reprezentantii PD au explicat ca reglementarile legislative trebuie sa vizeze exclusiv reconstituirea unor drepturi, si nu constituirea altora noi. Ioan Oltean a precizat ca in nici un caz nu se urmareste improprietarirea. O prevedere importanta ce va fi inclusa in noua legislatie se refera la largirea actualului probatoriu pentru dovedirea proprietatii. Democratii sustin necesitatea introducerii probei cu martori pentru a compensa lipsa sau existenta partiala a unor documente scrise.
In opinia lui Emil Boc si a lui Ioan Oltean, pentru eficienta acestei metode este necesar ca martorul sa aiba peste 65 de ani si teren in imediata vecinatate a proprietatii revendicate.
Ioan Oltean a precizat ca se va incerca restituirea terenurilor pe vechile amplasamente, iar in situatia in care nu exista terenuri agricole suficiente, se va propune restituirea de teren forestier.