Asociatia Pro Democratia (APD) a luat hotararea de a monitoriza alegerile parlamentare si prezidentiale din noiembrie. Nemultumirile pe care APD le-a avut in ultima perioada referitor la reglementarile legilor electorale au fost in parte solutionate printr-o ordonanta de urgenta aprobata in urma cu doua saptamani.
Cristian Parvulescu, liderul APD, a tinut sa precizeze ca principala problema, care nu este inca rezolvata, se refera la posibilitatea ca alegatorii posesori de carti de identitate sa poata vota in mai multe sectii de votare, deci de mai multe ori.
Acest lucru este posibil din cauza folosirii la vot a cartii de identitate, pe care se aplica un timbru autocolant. Timbrul poate fi dezlipit ulterior, iar alegatorul are posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot de mai multe ori.
Cristian Parvulescu a declarat ca riscul de frauda este cu atat mai important acum, cand distanta procentuala dintre cele doua formatiuni politice cu sanse reale, UN PSD+PUR si Alianta D.A., este de doar 3%.
Parvulescu a facut si un calcul in care, la o prezenta la urne de 65%, prin folosirea a 20 de voturi prin urne mobile pe sectie de votare, la cele 10.000 de sectii din mediul rural se ajunge la o fraudare cu 2% a votului.

Turism electoral

"Daca se adauga celalalt element pe care noi il consideram foarte important, si anume excursionismul electoral, putem ajunge la concluzia ca, daca exista o intentie solida, frauda poate depasi 3%", a precizat Parvulescu.
Seful APD a explicat ca, dupa parerea sa, ne indreptam spre o campanie politica de tip american, mult mai dura si bazata pe atacuri directe. Diferenta dintre Romania si SUA o reprezinta insa lipsa reglementarilor adecvate pentru lupta electorala.
Costel Popa, director adjunct al APD, a tinut sa faca unele precizari asupra prestatiei presedintelui Ion Iliescu. In opinia sa, Iliescu "isi permite sa calce in picioare institutia prezidentiala. Nu exista notiunea de timp liber in acest sens. Domnul presedinte e presedinte 24 de ore din 24.
Daca domnia sa afirma ca se afla in timpul liber sau ca simplu cetatean, atunci ar insemna in mod absurd ca in acele minute sau ore nu avem presedinte".