Comisia mixta parlamentara pentru elaborarea Codului electoral urmeaza sa finalizeze maine discutiile la Legea privind alegerile pentru Parlamentul European, saptamana viitoare proiectul va fi trimis la Senat si ar trebui sa ajunga la sfarsitul lui noiembrie la Camera Deputatilor.
Daca deputatii lucreaza repede s-ar putea ca proiectul sa fie adoptat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, astfel incat Guver-nul - care va avea la dispozitie 90 de zile pentru pregatirea alegeri-lor - sa fie gata sa organizeze alegerile pentru PE in martie-aprilie 2007, a explicat ieri presedintele Asociatia Pro Democratia, Cristian Parvu-lescu (foto).
Optimismul sau a fost insa temperat de ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, care a declarat ca sperantele Guvernului sunt ca pana la 15 februarie 2007 aceasta lege sa fie promulgata, iar alegerile sa aiba loc, de fapt, in vara anului viitor.

Optiune comoda pentru partide

Comisia a decis ca sistemul de vot sa fie cel bazat pe lista nationala blocata, cu prag de 5%, cu posibilitatea de a se inscrie si candidati independenti care trebuie insa sa depaseasca acelasi prag electoral. PSD si grupul minoritatilor nationale au dorit vot regional, dar parlamentarii europeni nu vor reprezenta neaparat Romania, ci partidele politice din care fac parte, a precizat Voicu.
In opinia lui Cristian Parvulescu, votul pe regiuni propus de Pro Democratia recunoaste diversitatea comunitatilor care exista intr-o tara, modalitate de vot la care se va ajunge pana la urma, dar partidele din Romania opteaza acum pentru liste nationale "din comoditate". Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la UE, nu este posibil ca mandatul actualilor euro-observatori romani sa fie prelungit pana in 2009, ci este obligatorie organizarea alegerilor pentru Parlamentul European pana la 31 decembrie 2007.