AGERPRES informeaza: Teodor Melescanu: "Prima mea prioritate ca sef al SIE este imbunatatirea dialogului cu Parlamentul"
Senatorul Teodor Melescanu, propus de seful statului pentru functia de director al SIE, a declarat marti, dupa audierea in comisiile de resort, ca prima sa prioritate in calitate de sef al acestui serviciu ar fi imbunatatirea dialogului cu Parlamentul.
"Prima chestiune pe care au ridicat-o (parlamentarii din comisii in cadrul audierilor - n. red.) este nevoia pe care o resimt de mai multa informatie in legatura cu activitatea serviciului. Avand in vedere dubla mea calitate, si de fost senator si, daca va aproba plenul, de sef al serviciului, voi tine cont de acest lucru si imi propun sa joc rolul de interfata intre serviciu, care are rigorile lui, si Parlament si chiar societatea romaneasca, in general. Prima prioritate este imbunatatirea dialogului cu Parlamentul si cresterea controlului politic asupra serviciului, care pentru mine va fi o chestiune de normalitate", a afirmat Melescanu.
El a enumerat printre prioritatile sale ca viitor sef SIE si dezvoltarea colaborarii cu serviciile similare din statele membre NATO si UE. De asemenea, Melescanu s-a pronuntat si pentru implicarea SIE in atragerea de fonduri financiare pentru Romania. "Ma gandesc la faptul ca printre vulnerabilitatile pe care Romania le are la ora actuala (...) sunt si probleme legate de criza economica. Eu cred ca verificarea bonitatii, identificarea unor surse posibile ar trebui sa fie o prioritate pentru serviciu, sigur, fara a prelua atributiile organelor de specialitate ale statului", a aratat Teodor Melescanu.
De asemenea, acesta a prezentat ca pe o prioritate si continuarea procesului de modernizare a SIE, proces vazut ca fiind "singurul nostru atu". "Nu cred ca vom putea niciodata rivaliza cu alte tari din punct de vedere al mijloacelor tehnice pe care le avem, dar cred ca din punct de vedere al calitatii oamenilor din serviciu putem nu numai rivaliza, ci chiar sa-i depasim", a sustinut Melescanu.
Intrebat sub ce forma va fi prezentata plenului reunit concluzia comisiilor de resort dupa audierea sa, Melescanu a precizat ca va fi trimisa o recomandare. "A fost o recomandare. Am avut cvorum, dar potrivit regulamentului, trebuie ca fiecare comisie sa aiba cvorum, or, la Comisia pentru controlul activitatii SIE nu a fost cvorumul necesar", a afirmat Teodor Melescanu.
Teodor Melescanu a fost audiat marti de Comisiile de aparare din Senat si Camera Deputatilor si Comisia pentru controlul activitatii SIE, pentru ocuparea postului de director al Serviciului de Informatii Externe. Intr+o sedinta a camerelor reunite, Melescanu a primit votul Parlamentului si a depus juramantul in calitate de director SIE.