Edilii locali din Mangalia au, pentru anul care tocmai a inceput, o serie de proiecte menite pe de o parte sa imbunatateasca viata locuitorilor orasului, dar, totodata, sa sporeasca si calitatea serviciilor oferite celor cateva sute de mii de turisti care poposesc in zona in timpul verii. Proiectul "numarul unu" al municipiului de la malul marii va fi, pentru 2007, reabilitarea iluminatului public in Mangalia si pregatirea unor proiecte similare pentru statiunile aferente localitatii. "Conditia principala este insa gasirea unui dialog cu societatea Electrica, pentru a prelua in comodat stalpii si traseele de iluminat public", afirma primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus.
Un alt proiect de anvergura pentru acest an priveste sistematizarea si amenajarea zonelor din spatele blocurilor din localitate. "Este un proiect care va dura trei-patru ani de zile, in functie de sumele de la buget de care dispunem si care vizeaza reabilitarea tuturor spatiilor respective: repararea aleilor de acces si largirea acestora acolo unde este posibil, refacerea trotuarelor si bordurilor, a spatiilor verzi, crearea de spatii de joaca pentru copii. Acest proiect nu va demara dintr-o zona anume, ci din toate punctele orasului", ne-a declarat edilul sef al orasului. Turismul va fi anul acesta prioritar pentru Consiliul Local Mangalia, care isi continua implicarea in proiectele PHARE privind amenajarea Portului Turistic, a cordonului de legatura Saturn-Venus si a lacurilor de la Neptun. "In privinta proiectelor finatate cu fonduri structurale, ne vom axa anul acesta pe finalizarea programului de reabilitare a scolilor in proportie de 100%, crearea unei gradinite sociale, crearea de spatii de tip bazar in oras si statiuni, finantarea bazelor sportive, infiintarea unui bazin de inot, aducerea la Mangalia a gazului metan, reabilitarea falezei, a parcurilor de distractii", conchide primarul Iorgus.
De anul acesta pretul local al gigacaloriei ar putea sa scada

Mangaliotii vor avea parte, incepand chiar din acest an, in cadrul unui proiect care vizeaza o perioada de circa trei ani de zile, de un pret la incalzire ceva mai mic decat cel stabilit la ora actuala. Acest lucru este o consecinta a reabilitarii tuturor centralelor termice si a retelelor de distributie a agentului termic la nivel local, dar si a montarii de aparatura de co-generare si utilizare a energiei solare. "In cel mult cinci ani de zile, in cadrul acestui program, putem spune ca pretul gigacaloriei va cobori sub cel stabilit la nivelul pietei locale", promite edilul Mangaliei. Tot la nivelul orasului, in incercarea de a aduce localitatea din sudul litoralului la parametrii stabiliti de cerintele Uniunii Europene in privinta oraselor turistice, primaria Mangalia va lua masuri, ce e drept, pe termen lung, de inlocuire a vechilor garaje cu unele noi. In acest sens, garajele invechite, care ar fi trebuit de mult scoase din uz, fie vor fi demolate si inlocuite cu parcari mari, unele chiar supraetajate, fie proprietarii vor trebui sa isi amenajeze unele noi, din materiale corspunzatoare, care sa "reziste" cerintelor Uniunii Europene. "Nu vrem si nici nu este posibil sa eliminam din peisajul orasului garajele cetatenilor, dar, proprietarii care nu vor dori sa se conformeze noilor cerinte europene in privinta acestor constructii, vor intampina mari probleme in cel mult cinci ani de zile. Parametrii acestor garaje trebuie sa se incadreze in normele privind functionalitatea, dar si aspectul", afirma Zamfir Iorgus. Prima dintre zonele vizate de catre primaria Mangalia pentru sistematizare va fi cea din zona "Big".