Deputatul Marian Jean Marinescu si edilul Craiovei, Antonie Solomon, au intrat din nou in conflict. Marinescu a afirmat ieri ca modernizarea centrului Baniei ar fi fost o prioritate doar dupa 2014.
Activitatea edililor democrati va fi atent supravegheata incepand de anul viitor de mai-marii partidului. In cadrul programului "Un primar, un proiect", fiecarui gospodar-sef democrat din tara i se va cere sa intocmeasca macar un proiect pentru atragerea de fonduri structurale. Deputatul de Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat ca, dupa aderare, responsabilitatea guvernamentala in absorbtia fondurilor va fi foarte scazuta, aceasta revenind in sarcina autoritatilor locale. "Partidul Democrat va urmari ca primarii PD sa faca macar un proiect pe an care sa fie folositor cetatenilor. Responsabilitatea in absorbtia fondurilor structurale este a autoritatilor locale si a romanilor. Nu exista competitie, nu exista o limita de fonduri, le poate obtine orice institutie pentru absolut toate domeniile", a spus Marinescu. Deputatul a adaugat ca Romania are avantaje clare fata de tarile care nu au reusit sa absoarba fondurile Uniunii decat in proportie de 22%. Potrivit deputatului, unul dintre acestea este ca Romania a beneficiat timp de trei ani de programe pentru fonduri de preaderare. Alt motiv pentru marirea capacitatii de atragere a fondurilor europene este faptul ca, in cazul fondurilor structurale, intocmirea proiectelor este un cost eligibil.
"Se spune ca nu avem specialisti in scrierea de proiecte. Toate costurile legate de intocmirea acestora, adica aproximativ 10% din proiect, sunt costuri eligibile si in conditiile in care in Romania vor veni 23 de miliarde de euro, piata de consultanta ar fi de peste doua miliarde de euro. Vor fi persoane interesate sa intre in aceasta piata", a spus Marinescu.
Centrul, prioritate dupa 2014
Printre edilii monitorizati de conducerea PD se numara si primarul Antonie Solomon, al carui proiect de modernizare a centrului Craiovei nu a fost insa prea apreciat de deputatul Marinescu. Cu toate ca acum cateva zile cei doi colegi de partid pareau ca au ingropat securea razboiului cu ocazia Zilelor Craiovei, duminica Marinescu a declarat ca, intr-un top al nevoilor orasului, artezienele si-ar fi gasit un loc dupa anul 2014. "Cred ca ar trebui facute proiecte care sa aduca orasul la nivelul cel mai de jos al unui oras european. Ar trebui facute canalizarea, sistemul de alimentare cu apa, strazile, o strategie de dezvoltare a orasului si una pentru atragerea investitorilor. Cred ca randul artezienelor si centrului vine dupa 2014", a declarat deputatul Marian Jean Marinescu.
Declaratiile euroobservatorului care ieri si-a anuntat candidatura pentru un loc in Parlamentul European a fost taxata telefonic de edilul-sef al Craiovei. "Inca o dovada ca nu va deveni niciodata primar al Craiovei. Imi pare rau ca fac parte din acelasi partid cu el. E o rusine ce spune si o sa-si piarda electoratul. Eu nu l-as vota nici pentru un miniparlament in Craiovita sau Brestei", a spus Antonie Solomon. Raspunsul colegului de partid al edilului din Banie a venit scurt: "Sa fie sanatos si voios!" i-a transmis edilului deputatul Marian Jean Marinescu.