Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica intitulata "ADERAREA LA SPATIUL SCHENGEN , PRIORITATE A AGENDEI PARLAMENTARE ", pe care o puteti citi in continuare.

In valtoarea evenimentelor, a trecut mult prea repede faptul ca Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, recent, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotarare privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Este un lucru deosebit de important ce va trebui tratat cu maxima responsabilitate.
Se impune in acest moment identificarea unei solutii politice pentru deblocarea procesului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplica in intregime regulile comunitare, fiind creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea politieneasca, judiciara sau vamala.
Romania are nevoie de o deblocare a procesului de aderare si de renuntarea la criteriile subiective care impiedica monitorizarea efectiva si corecta a indeplinirii conditiilor solicitate.
Este "tema noastra de vacanta" : identificarea solutiilor, chiar si pe plan local, in teritoriu, pentru eliminarea obstacolelor ce stau in calea intrarii noastre in Schengen. Sa demonstram ca este posibila eliminarea restrictiilor impuse romanilor in privinta accesului pe piata muncii in toate statele membre, de la 1 ianuarie 2014.
Faptul ca toate partidele parlamentare sunt reprezentate in aceasta Comisie reaminteste de consensul creat la intrarea noastra in Uniunea Europeana. Este un efort care surmonteaza culoare politica, deoarece conditia de partener egal este un lucru important pentru Romania, pentru reputatia si pentru cetatenii ei.