Parlamentul European a votat pe 14 martie, cu o larga majoritate, modificarea Regulamentului privind regulile comune in domeniul aviatiei civile si infiintarea Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatiei (AESA), care va impune aeronavelor si echipajelor statelor necomunitare ce opereaza in spatiul comunitar respectarea regulilor minimale privind siguranta aviatiei prin verificari care vor precede intrarea aeronavelor pe aeroporturile din Uniunea Europeana.

Adriana Ticau (foto), vicepresedinte al Comisiei de Transport si Turism din Parlamentul European, a luat cuvintul in cadrul dezbaterilor plenare care au precedat adoptarea raportului si a aratat ca 30% din transportul aerian global este realizat de operatori europeni, 25.000 de aeronave circulind in fiecare zi intre aeroporturile europene. La nivelul Uniunii Europene numarul pasagerilor s-a ridicat in primele 11 luni ale anului 2006 la 318 milioane de persoane, dintre care 78% prin zboruri domestice sau internationale in spatiul european.

Se estimeaza ca pina in 2020 transportul comunitar de pasageri va inregistra o crestere de peste 100%. In perioada noiembrie 2005 - noiembrie 2006 transportul aerian de pasageri a crescut cu 4,7%.

"De aceea cresterea sigurantei pasagerilor si a securitatii transportului aerian prin impunerea de reguli de securitate comune tuturor operatorilor de servicii conexe transportului aerian reprezinta o prioritate", a aratat Ticau.