Problema reglementarii situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei Mihai I a provocat dezbateri in Comisia Juridica a Senatului intre avocatul Casei Regale si cel al printului Paul de Romania.
Printul Paul, care se revendica drept mostenitor al lui Carol al II-lea, a adresat un memoriu Comisiei Juridice, prin care solicita sa i se restituie si lui o parte a averii bunicului sau.
Printul Paul de Romania (foto) considera ca actualul proiect de lege care prevede despagubirea lui Mihai I cu 30 de milioane de euro este unul neconstitutional. El considera ca fostul suveran nu are drepturi mai mari decat oricare alt cetatean roman. Pretendentul la mostenirea lui Carol al II-lea a precizat ca premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut “o mare greseala“ acceptand proiectul de lege in forma propusa de PSD.
El a adaugat ca trebuie intai clarificata problema proprietatii, ce apartine statului roman si ce apartine familiei regale, si abia apoi sa se negocieze.
Printul Paul a sustinut ca a citit in ziar ca este invitat la Comisia Juridica, dar ca i-a fost retras accesul la dezbateri de catre presedintele comisiei, Peter Eckstein Kovacs, pe motiv ca doar avocatii celor doua parti trebuie sa fie prezenti. In cele din urma, printul Paul a fost primit la lucrarile senatorilor.

Act neconstitutional

Avocatul printului Paul, Liviu Poenaru, a explicat ca este neconstitutional ca proiectul de lege sa reglementeze situatia unei singure persoane, Mihai I. El a propus ca in lege sa se precizeze ca este vorba de reglementarea situatiei bunurilor personale ale familiei regale, deci a tuturor mostenitorilor de drept.
Liviu Poenaru a adaugat ca oricum suma propusa, 30 de milioane de euro, este stabilita arbitrar si a propus realizarea unei expertize. De asemenea, Poenaru a invocat procesele din Portugalia, Franta si Romania, in urma carora printului Paul i s-a recunoscut calitatea de mostenitor al lui Carol al II-lea.
Avocatul familiei regale, Adrian Vasiliu, a apreciat ca discutia asupra filiatiei este inutila in contextul dezbaterilor. El a declarat ca proiectul de lege nu are ca obiect mostenirea lui Carol al II-lea, ci situatia bunurilor fostului suveran. Vasiliu a adaugat ca, in orice caz, palatul Peles nu a fost niciodata in proprietatea lui Carol al II-lea.
Raportul asupra proiectului de lege a fost amanat de catre membrii Comisiei Juridice a Senatului pentru saptamana viitoare, cand au fost invitati si reprezentanti ai ministerului Finantelor.