Senatorul Ioan Denes a sustinut o declaratie politica intitulata "De-aici pornim: Romania, al 7-lea potential de influenta in Parlamentul European!", pe care o puteti citi in continuare.

Constatarea aceasta, preponderent statistica fiindca ea este expresia unui calcul realizat pe baza numarului parlamentarilor romani si a functiilor ocupate de acestia in actualul mandat al Parlamentului European, ne ofera totusi si altceva decat o cifra, si anume, perspectiva unei mai bune reprezentari romanesti in ceea ce sociologic s-ar putea denumi, "indicele de participare la manifestarea puterii europene". Asta chiar daca, adesea am fost in situatia de a ne simti cetatenii unei tari mari (ca intindere si populatie) dar cu putere mica in ceea ce priveste luarea deciziilor in politicile Uniunii Europene! Se pare ca timpul schimbarii acestui disconfort romanesc cu o stare de demnitate si multumire de sine poate veni dupa alegerile europarlamentare de anul acesta,din 25 mai.
De ce spun asta?...Simplu, fiindca probabil vom asista la schimbarea raportului de forte politice din structura Parlamentului European ,mai precis, dintre principalele doua tabere: cea de centru-dreapta (Partidul Popular European/ PPE), adepta politicilor de austeritate si constrangeri (sa nu uitam ca din acest grup au facut parte si europarlamentarii PDL iar romanii au simtit pe pielea si in buzunarul lor politicile promovate de acest grup aflat cu 36% din mandate la conducerea Parlamentului European) si, in contrapondere, cea de centru-stanga, PSE, socialistii europeni, adeptii unei politici mai umane si permisive, capabile sa asigure o speranta consumului si, prin acesta, increderea in viitor a cetatenilor europeni si in reducerea somajului in randul acestora. Europarlamentarii PSD si actualii candidati ai USD, sunt si vor fi afiliati acestei grupari politice de centru-stanga. O grupare care dupa cum o indica sondajele e plasata pe un trend crescator fata de cele 25 de procente avute acum ca numar de mandate,asta in timp ce, popularii europeni (ca si "membrii" lor din Romania dealtfel!) din fericire pentru sperantele noastre la o viata mai buna in anii urmatori, au prognozata o scadere a scorului electoral dupa alegerile din 25 mai, de cel putin 8%.
Cu alte cuvinte, mare parte dintre cele 500 de milioane de europeni care vor alege cei 751 de europarlamentari, s-au saturat! Le-au ajuns politicile de dreapta si centru-dreapta si unde a dus Uniunea Europeana aceste politici.
Din pacate, si la noi, se vorbeste mai mult de salariile europarlamentarilor, de liste de candidati decat de ceea ce pot aduce aceste alegeri in viata romanilor. Sa nu uitam ca tabara politica majoritara si noile coalitii tesute in jurul ei din Parlamentul European vor desemna candidatul pentru Pesedintia Comisiei Europene, ca in viitoarea guvernare europeana trebuie sa contam si, nu ca pana acum, sa ne evidentiem (cum au facut-o unii europalamentari PDL ) mai mult prin declaratii defaimatoare la adresa Romaniei si a romanilor. Trebuie sa fim luati in seama ca parteneri nu ca anexe numerice!
Doar daca ma gandesc bunaoara la Politica Agricola Comuna (PAC) nu pot sa-mi imaginez ca taranul roman doreste altceva decat candidatii USD (cei ai PSD, PC, UNPR, asadar) in ceea ce priveste politicile agricole si anume, subventii financiare si sustinerea corecta a productiei agricole in conditiile de performanta si potential ale agriculturii romanesti. Sau ca, data fiind ponderea productiei agricole in rata cresterii economice romanesti, europarlamentarii nostri nu vor face tot ce depinde de ei pentru a-i conserva acesteia ritmul de crestere.
Sunt convins ca desi nu vor da buzna la urne ca atunci cand isi aleg primarii, romanii sunt constienti ca votul lor la europarlamentare va fi unul util si ca majoritatea acelora ce vor vota vor stii ca aleg in primul rand pentru ei. Ca alegand candidatii USD (reamintesc, tinand cont de tendinta preferintelor politice actuale in cadrul UE) creeaza premisele unei si mai consistente alocari financiare Romaniei, altfel spus, ca in buzunarul activitatilor si proiectelor lor vor ajunge mai multi bani. Aspectul financiar e doar unul dintre multele nuante ale bunei reprezentari. Respectul, stima de sine si a celorlalti, credibilitatea oferita de rezultatele din propria tara (or sa nu uitam ca actuala guvernare a transformat tara intr-una stabila economic si geopolitic, cu cea mai buna crestere economica si rata de absorbtie a fondurilor europene din ultimii ani) sunt tot atatea atuuri pe care, sper, ca prin votul lor dat candidatilor USD,cat mai multi romani sa le certifice si sa le ceara a nu fi ignorate.
De-aici pornim!...Sper sa si ajungem ca intre tarile UE sa fim cetatenii unei tari respectate. Depinde insa si de ce vor romanii! Depinde si de votul lor la alegerile europarlamentare, de locul unde vor sa-si plaseze europarlamentarii ce-i vor binele,cei ai USD: in "barca" solida a puterii europene sau pe scandura plutitoare a opozitiei!
Prin votul lor, cetatenii isi valideaza dorintele! De aceea, el, oricare ar fi acesta, e de respectat totdeauna!