Seful municipalitatii din Bailesti este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar contabilul de la Politia Comunitara de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.
Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova al DNA au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Ioan Negret, primarul municipiului Bailesti, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Totodata, in acelasi dosar a fost deferit justitiei si Ion Berbecaru, contabilul Politiei Comunitare Bailesti, acuzat de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.
Spaga pentru achitarea unor lemne de foc
Conform unui comunicat al DNA, din probele administrate de procurorii anticoruptie a reiesit ca in perioada septembrie 2005 - aprilie 2006, Ioan Negret, in calitate de primar al municipiului Bailesti, a pretins de la reprezentantii unei firme private sume de bani si bunuri, din care a primit efectiv suma de 15 milioane de lei vechi, prin intermediul lui Ion Berbecaru. In schimb, primarul s-a angajat sa aprobe plata contravalorii lemnelor de foc livrate de firma respectiva scolilor aflate in subordinea primariei. Procurorii au stabilit ca, desi dispunea de fondurile necesare achitarii sumelor restante, primarul Negret a refuzat cu buna stiinta sa puna la dispozitia scolilor banii necesari pentru achitarea sumele datorate firmei care livrase lemnele.
Dupa cum se arata in rechizitoriu, in perioada martie - aprilie 2006, Ion Berbecaru a primit pentru sine suma de cinci milioane de lei vechi de la reprezentantii aceleiasi firme, uzand de influenta pe care o avea asupra primarului din Bailesti, pentru a-l determina pe acesta sa deblocheze partial efectuarea platilor de scoli catre firma care le livrase lemnele. De mentionat ca scolile de pe raza municipiului Bailesti erau incluse intr-un program-pilot de finantare si administrare a invatamantului preuniversitar, potrivit caruia cheltuielile cu incalzirea erau acoperite din fonduri provenite de la bugetul de stat. Potrivit legii, primaria avea in atributii deschiderea si repartizarea periodica a liniilor de credit bugetare catre scoli.
Dosar cu interceptari
Dosarul cauzei a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj. La dosar se afla mai multe interceptari ambientale si telefonice ale unor discutii purtate de inculpati. Va redam mai jos o discutie purtata pe 19 aprilie intre Ion Berbecaru si primarul Negret, interceptata de anchetatori, despre care procurorii DNA sustin ca este suficient de concludenta pentru a dovedi faptul ca primarul din Bailesti a primit 15 milioane de lei vechi drept spaga prin intermediul lui Berbecaru si ca ar fi solicitat in plus si o masina de lemne, pe care sa le duca "la mama":
Berbecaru : Fii atent aici!
Negret : Ce?
Berbecaru : Ai numarat banii? Sunt cincisprezece milioane? Care ti i-am...
Negret : Da, ma, da. Da.
Berbecaru : Si vine... s-ar putea sa vina cu lemne vineri.
Negret : Ihi... Bine! Bine, bine, bine...
Berbecaru : Si ii ducem la mama acolo... Cum am vorbit...
Negret : Vezi ca eu intru la sedinta... Unde e? Sus la mine sunt?
Berbecaru : Nu. E masina colea! Ma duc sa le spun ca nu sunteti... ca nu puteti!".
Unde sunt banii?
Procurorii n-au gasit asupra primarului Negret banii pe care acesta i-ar fi primit drept spaga. Au solicitat insa instantei ca aceste 15 milioane de lei sa fie recuperate de la Negret. Totodata, Negret ar trebui sa mai achite statului si contravaloarea interceptarilor, care se ridica la 150 de milioane de lei vechi.