Ioan Negret este cercetat pentru ca ar fi primit spaga 20 de milioane de lei vechi. In acelasi dosar mai este cercetat si un functionar al Politiei Comunitare.
Primarul municipiului Bailesti, Ioan Negret, a fost retinut miercuri seara de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Dosarul este instrumentat de Structura Centrala a DNA, fiind vorba despre un primar de municipiu. Impreuna cu primarul mai este cercetat in aceeasi cauza, dar in stare de libertate, alt bailestean, pe nume Ion Berbecaru, functionar al Politiei Comunitare din localitate. Conform unor surse judiciare, in cazul acestuia din urma acuzatiile vizeaza savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.
Berbecaru, implicat in afacere
Reprezentantii DNA nu au dorit sa faca publice deocamdata amanunte cu privire la acest dosar, pentru a nu influenta desfasurarea anchetei, confirmand doar retinerea primarului Negret si inceperea urmaririi penale impotriva acestuia pentru luare de mita. Conform unor surse neconfirmate oficial, se pare ca Ioan Negret este acuzat ca ar fi primit spaga de aproape 20 de milioane de lei vechi din partea reprezentantului unei firme din Drobeta Turnu Severin care ar avea afaceri cu Primaria Bailesti, iar intermediarul ar fi fost Berbecaru.
Ioan Negret a fost primar al Bailestiului in perioada 1996-2000, iar acum se afla la al doilea mandat, fiind desemnat in aceasta functie in urma alegerilor locale din 2004.
"Nu stiu prea multe despre retinerea primarului. Eu nu ma uit pe contractele pe care le semneaza dumnealui. Tot ce stiu este ca eu ii preiau atributiile in acest moment. Nici despre contabilul Politiei Comunitare, Berbecaru, nu pot spune prea multe", a declarat Marius Urziceanu, viceprimarul municipiului Bailesti.
Legislatie
Conform Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, primarul este suspendat din functie, prin ordin al prefectului, in cazul in care este arestat preventiv. Acelasi act normativ prevede ca mandatul primarului inceteaza de drept in cazul in care acesta este condamnat, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate.