Ionel Chirita, primarul orasului Harsova, a prezentat ieri decretul prezidential emis pe 7 decembrie prin care a fost decorat de catre presedintele Romaniei cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler. Edilul a tinut sa anunte abia la sfarsitul sedintei de prezentare a bilantului pe 2006 inalta distinctie, luandu-l prin surprindere pana si pe prefectul Constantei, Danut Culetu, prezent si el la Harsova. "Nici macar eu n-am primit distinctia asta!", i-a transmis, amuzat, prefectul, la o cupa de sampanie, primarului de Harsova. Una peste alta, anul 2006 a fost unul cat se poate de spornic pentru Chirita, care s-a aratat aproape sigur de faptul ca va ramane primar si dupa viitoarele alegeri.
Cele mai importante realizari ale liberalului din fruntea Harsovei au venit in urma implicarii sale in cele doua mari organizatii, Asociatia Oraselor si Liga Alesilor Locali ai PNL. Cu ajutorul acestora, Chirita a reusit sa repurteze o victorie pe care si-a insusit-o fara nici un fel de falsa modestie, respectiv modificarile aduse legii bugetelor locale. Edilul din Harsova a marturisit ca nu ar fi putut obtine acest succes personal fara puternicul lobby dus la liderii PNL, dar in final s-a aratat mandru de faptul ca a reusit sa aduca comunelor si oraselor mici de peste doua ori mai multi bani la bugetele locale, in urma reechilibrarii bugetelor, mai mult de trei sferturi din cele 211 orase ale tarii urmand sa profite de pe urma acestor modificari legislative. Printre proiectele aflate in curs de realizare, Chirita a dat exemplul programului finantat cu 200.000 euro din fonduri PHARE pentru angajarea a 25 de asistenti sociali care vor avea in grija peste 200 de batrani, persoane defavorizate si cu handicap din Harsova. De asemenea, se are in vedere pentru anul viitor ridicarea unui centru de zi pentru persoane in varsta, cu 18 locuri, proiect inceput din aceasta toamna, dar si un centru de zi pentru 60 de copii provenind din familii defavorizate. In plus, Chirita a anuntat ca se vor demara lucrarile pentru realizarea unei bai publice pentru toti cetatenii, dar in special pentru cei saraci, precum si a unei spalatorii publice. Principalii beneficiari ai tuturor acestor programe sunt cetatenii rromi, care reprezinta circa 18% din populatia Harsovei. "Daca vrem sa facem ceva pentru noi, suntem obligati sa-i ajutam, altfel degeaba ii judecam si-i tragem la raspundere pentru actele lor", a declarat primarul, aplaudat de prefectul Culetu.

Au ingropat securea razboiului: Chirita si Nicusor Constantinescu au inceput sa-si raspunda la telefoane

Pe langa proiectele sociale, Chirita a aratat ca mai are in plan si edificarea unei arhive a orasului, care va fi amplasata in incinta fostei fabrici Flamura, dupa model elvetian. In aceeasi cladire vor functiona Politia Comunitara, Cadastrul si Evidenta Populatiei. Se are in vedere si reamenajarea malului Dunarii, pentru transformarea zonei din punct de vedere turistic, dar cel mai important proiect de pe ordinea de zi a primariei Harsova este, potrivit declaratiilor lui Chirita, ingroparea liniei de medie tensiune care traverseaza orasul. Odata obtinuti bani pentru realizarea acestui lucru (circa 16 miliarde lei), Harsova va castiga 121 loturi de casa si 12 hectare de teren intravilan, Chirita marturisind ca acesta este cel mai important proiect al sau. Iar pentru ca totul sa mearga struna pentru Chirita, acesta a marturisit mustacind ca de 2- 3 saptamani s-au imbunatatit considerabil relatiile dintre primaria liberala a orasului Harsova si Consiliul Judetean social-democrat al Constantei. "Am inceput sa ne raspundem la telefoane", a declarat Chirita, semn ca a pus capat razboiului pe care il avea cu Nicusor Constantinescu. Drept urmare "s-au incalzit relatiile si cu Felix Stroe", edilul liberal aratand ca Harsova nu mai intampina probleme in derularea proiectului european de 20 milioane euro prin care RAJA isi imbunatateste infrastructura de apa a judetului. Din acesti bani, Harsovei ii vor reveni peste 2,1 milioane euro, aproximativ trei sferturi din locuitorii orasului urmand sa beneficieze de acest program.